Video

Ασέα Αρκαδίας: Η γενέτειρα του Γκάτσου είναι ένα χωριό κόσμημα (vid)

Ασέα Αρκαδίας: Η γενέτειρα του Γκάτσου είναι ένα χωριό κόσμημα (vid)
Ασέα Αρκαδίας: Το άγνωστο σε πολλούς χωριό της Αρκαδίας, το οποίο χάρη στην εθελοντική προσφορά και δωρεά από τους κατοίκους του, έχει μετατραπεί σε κόσμημα.

Η Ασέα Αρκαδίας είναι ένα χωριό άγνωστο σε πολλούς που όμως θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την χώρα. Ένα χωριό κόσμημα που χάρη στην εθελοντική προσφορά και δωρεά από τους κατοίκους του, σε αφήνει πραγματικά με το στόμα ανοικτό. Μεταξύ άλλων, το χωριό οφείλει τα μέγιστα στον Μεγάλο του ευεργέτη Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι. Την υπέροχη εικόνα του χωριού συμπληρώνουν τα πανέμορφα καταπράσινα δάση από Καστανιές Δρυς και Πεύκα.

Μόλις 20 χλμ από την πόλη της Τρίπολης απέχει η Ασέα. Το χωριό των γραμμάτων και των τεχνών μιας και σε αυτό το χωριό γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Νίκος Γκάτσος. Σε αυτό το χωριό, οι νέοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους αστεροσκοπείο που ίσως και να είναι το μικρότερο στον κόσμο. Από αυτό το χωριό κατάγεται επίσης και ο γνωστός στιχουργός και μουσικοσυνθέτης Νίκος Καρβέλας. Μάλιστα το συγκεκριμένο χωριό πίνει νερό από δωρεά του Νίκου Καρβέλα και του αδερφού του Δημήτρη καθώς το υδραγωγείο εμπλουτίσθηκε από το νερό της Πηγής του Δασκάλου με δικές τους δαπάνες στη μνήμη του Ασεάτη ποιητή πατέρα τους Λ.Καρβέλα.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, πέθανε στο πλοίο και τον πέταξαν στον Ατλαντικό.

Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.

Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του και την αδερφή του και άρχισε να έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά «Νέα Εστία» (1931-32) και «Ρυθμός» (1933). Την ίδια περίοδο δημοσίευσε κριτικά σημειώματα στα περιοδικά «Μακεδονικές Ημέρες», «Ρυθμός» και «Τα Νέα Γράμματα» (για τον Κωστή Μπαστιά, την Μυρτιώτισσα και τον Θράσο Καστανάκη αντίστοιχα), ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τα «Καλλιτεχνικά Νέα» και τα «Φιλολογικά Χρονικά». Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1936. Συνδέθηκε με το ρεύμα του ελληνικού υπερρεαλισμού.

Το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Νίκος Γκάτσος σήμερα είναι έρημο και έχει σχεδόν καταρρεύσει. Ο Νίκος Γκάτσος απεβίωσε στις 12 Μαΐου το 1992 και ο λιτός τάφος του βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού.

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι