Συνεντεύξεις

Πέτρος Κόκκαλης στο pagenews.gr: Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή οντότητα

Πέτρος Κόκκαλης στο pagenews.gr: Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή οντότητα
Ο Πέτρος Κόκκαλης σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο pagenews.gr στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, τονίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας και η αξιοπρέπειά μας".

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «ΚΟΣΜΟΣ» και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Προοδευτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά στο pagenews.gr για τους λόγους που τον οδήγησαν να την αποδεχθεί την πρόταση να κατέβει στις ευρωεκλογές. Αναφέρεται στην κρισιμότητα της κάλπης, τονίζοντας ότι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, τότε υπάρχει ελπίδα να κινηθεί η Ευρώπη σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Ο κ. Κόκκαλης μιλά επίσης για τις βασικές του επιδιώξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης του κ. Κόκκαλη στο pagenews.gr

Ερ.: Κύριε Κόκκαλη πώς πήρατε την απόφαση και είπατε τελικά το «ναι» στην πρόταση για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Το είπα διότι πιστεύω βαθιά πως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο πιο καθοριστικό σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία της ΕΕ. Ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019, ως Ευρωπαίοι πολίτες, στεκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, συνεργατικά, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ή τον δρόμο του ακραίου συντηρητισμού και του σκοταδισμού με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά και με κρίσιμες επιπτώσεις και κόστος για τον πλανήτη. Η πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ, την οποία εκπροσωπώ, τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ της επιλογής της προόδου, μέσω της υιοθέτησης των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση ενός νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου. Θα είναι μια δύσκολη και επώδυνη μάχη, αλλά δεν έχουμε πια περιθώρια.  

Ερ.: Όλοι μιλούν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές τονίζοντας πόσο κρίσιμες είναι. Εσείς πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η ψήφος των πολιτών στις 26 Μαΐου;

Κοιτάξτε, αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή οντότητα. Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, τότε υπάρχει ελπίδα να κινηθεί η Ευρώπη σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, τότε φοβάμαι πως μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον με καταστροφικές συνέπειες τόσο για εμάς όσο κυρίως και για τις επόμενες γενιές, οι οποίες θα ζήσουν σε πολύ χαμηλότερα βιοτικά επίπεδα από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα και σε περιόδους ακόμα μεγαλύτερων κοινωνικών ανισοτήτων.

Φωτογραφία: Eurokinissi


Ερ.: Είχατε πει πρόσφατα ότι «είναι μεγάλη τιμή να εκλέγεσαι και μεγάλη ευθύνη να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι για αυτό τον τόπο». Εφόσον εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποιες είναι οι ενέργειες της επόμενης μέρας; Ποιες θα είναι οι βασικές σας επιδιώξεις στο Ευρωκοινοβούλιο;

Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους πως τα τελευταία χρόνια, στην ευρωπαϊκή επικράτεια, συγκροτείται ένα νέο καθεστώς, που αδιαφορεί για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή οι σκληρές πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και ταυτόχρονα στην ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς επιρροής, με χαρακτηριστική την άνοδο μεταφασιστικών κινημάτων. Δικός μας στόχος είναι η ανατροπή αυτού του σκοταδιστικού πόλου διακυβέρνησης και η συγκρότηση μιας ουσιαστικής στρατηγικής που θα δώσει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

Ερ.: Πείτε μας δύο λόγια για την πολιτική κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ» και τις προτεραιότητες της.

Η κίνηση πολιτών “ΚΟΣΜΟΣ”, την οποία εκπροσωπώ στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υιοθετεί, όπως σας είπα, ως πολιτικό πρόγραμμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Στόχος μας είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων και η ένταξή τους στην κεντρική ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία που χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις επόμενες γενιές, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερ.: Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Βασικά εάν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε άμεσα μια νέου τύπου οικονομία, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και η δημογραφική έκρηξη, τότε έχει χαθεί το παιχνίδι. Η επόμενη δεκαετία απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Θα πρέπει η Ε.Ε να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων έως το 2030, αλλά και να προωθήσει τη στρατηγική «Clean Planet For All» για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αύξηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από 18% σε 31%. Μιλάμε για επενδύσεις ύψους 5.2 δις τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά στη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι η πρόκληση της κλιματικής κρίσης είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους σχετικούς τομείς της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας. Οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακραίοι κοσμομηδενιστές ενδιαφέρονται μόνο για τοπικά μικροσυμφέροντα, νομίζουν ότι αρκεί να διαφυλάξουν το «χωραφάκι» τους και όλα καλά. Δεν έχουν ιδέα πόσο αλληλένδετα είναι όλα μεταξύ τους, πως είτε θα πορευτούμε όλοι μαζί, είτε θα καταστραφούμε.

Φωτογραφία: Eurokinissi


Ερ.: Τέλος, θα ήθελα να κλείσουμε με μία πρόβλεψη για τη βραδιά των ευρωεκλογών.

Α, θα με συγχωρέσετε αλλά δεν είμαι μελλοντολόγος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο με τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων συνολικά στην Ευρώπη θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο ανθρώπινο για τις επόμενες γενιές. Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας και η αξιοπρέπειά μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments