Παιδί

Ρουμανία – UNICEF: Αναλαμβάνουν δράση για τα δικαιώματα των παιδιών

Ρουμανία – UNICEF: Αναλαμβάνουν δράση για τα δικαιώματα των παιδιών
Σχέδιο δράσης από τη Ρουμανία και τη UNICEF για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η κυβέρνηση στη Ρουμάνια και η UNICEF υπέγραψαν σχέδιο δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος της χώρας για την περίοδο 2018-2022, που περιλαμβάνει τους κατευθυντήριους άξονες υλοποίησής του, με έμφαση στην προστασία των παιδιών, ιδίως όσων προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Η Ρουμανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1990 και από τότε έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όπως μείωση της παιδικής θνησιμότητας, αύξηση του αριθμού των παιδιών που εγγράφονται για φοίτηση στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης και της προσχολικής εκπαίδευσης, μείωση του αριθμού των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Ωστόσο -σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της υπογραφής του σχεδίου δράσης- παρά τις βελτιώσεις αυτές, θέματα όπως η φτώχεια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη Ρουμανία παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Το 40% των παιδιών στη Ρουμανία εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας ή να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Περίπου 400.000 παιδιά παραμένουν εκτός σχολείου και το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης έχει αυξηθεί στο 19% τα τελευταία χρόνια. Το 40% των παιδιών, ηλικίας 15 ετών, που συμμετείχαν στο τεστ του διεθνούς προγράμματος PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA/OCDE), δεν πληροί τα ελάχιστα κριτήρια αλφαβητισμού ή μαθηματικών γνώσεων.

Με την πάροδο του χρόνου οι προκλήσεις αυτές αντιμετωπίζονται, οι δυνατότητες επίλυσής τους είναι καλύτερες από ποτέ και υπάρχει η σταθερή δέσμευση της ρουμανικής κυβέρνησης και άλλων εταίρων για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments