Κόσμος

Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας προς Med 7: «Τα σχόλια αυτά δεν έχουν αξία για εμάς

Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας προς Med 7: «Τα σχόλια αυτά δεν έχουν αξία για εμάς
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με οργή στο μήνυμα που απέστειλαν οι Med 7, σχετικά με τη δραστηριότητα της γειτονικής χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έλαβε το μήνυμα από τους «Med 7» σχετικά με την έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απάντησή των γειτόνων ήταν… οργισμένη, με το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ να σημειώνει ότι τα σχόλια που έγιναν «καθρεφτίζουν» τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στις επιδιώξεις τους.

Συγκεκριμένα, η απάντηση που ήρθε από την Άγκυρα αναφέρονται τα εξής: «Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας.

Η διακήρυξη είναι ένα νέο παράδειγμα του πώς εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το ρόλο τους σ’ αυτό. Δείχνει γι’ άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτος, αξιόπιστος παράγων στη διευθέτηση του Κυπριακού.

Στο θέμα του Κυπριακού πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνον Ελληνοκύπριοι, αλλά και Τουρκοκύπριοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν επιτευχθεί η πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για ασφάλεια. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα τους φυσικούς πόρους του νησιού.

Η διακήρυξη υποστηρίζει επίσης τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που συνιστούν από μόνες τους παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει εμφατικά, ούτε η ΕΕ ούτε κάποιο μέλος της μπορούν να επικυρώσουν τις διεκδικήσεις μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, που είναι συστατικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα του νησιού, δεν είναι κανονική χώρα.

Διαβάστε Eπίσης