Κόσμος

Βέμπερ: «Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου»

Βέμπερ: «Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου»
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «ο λαός της Κύπρου μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας».

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ», δήλωσε με ανάρτησή του το Twitter, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τονίζει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ. «Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει στο μήνυμά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στέλνει «μήνυμα» στην Τουρκία με απειλή για την τελωνειακή ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζει «ρελάνς», παίζοντας το «χαρτί» της τελωνειακής ένωσης, προκειμένου να γίνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το ΚΥΠΕ. Οι 28 χώρες επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα του Bloomberg, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. «Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει και επίσης η ανακοίνωση θα επισημαίνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς η ΕΕ θα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα αν συνεχιστούν οι γεωτρήσεις«, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η δήλωση, που αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες και η τελική διατύπωση μπορεί να αλλάξει, επισημαίνει τέλος το σχετικό δημοσίευμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης