Ελλάδα

Έφη Αχτσιόγλου: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει κυρώσεις για την Τουρκία”

Έφη Αχτσιόγλου: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει κυρώσεις για την Τουρκία”
Η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα με την Τουρκία ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ για την Τουρκία και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την ΚΥΣΕΑ, μίλησε η Εφη Αχτσιόγλου, στην διάρκεια εκπομπής του ΑΝΤ1 για τις εκλογές. Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ για την Τουρκία και την Κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απολύτως για τις εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχει όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Έχουμε κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ανάλογη αντίδραση, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη υπήρξε αντίδραση από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, όργανο που έχει συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η οποία τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε, μέσα από τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων, ανακοινώσεις. Υπάρχει κινητοποίηση σε όλα αυτά τα όργανα, προκειμένου να υπάρξει σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας».

Η κυρία Αχτσιόγλου συνέχισε, σχολιάζοντας: «Το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε τέτοια συντονισμένη ενέργεια, σε επίπεδο Ευρώπης, απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα, είναι ακριβώς αποτέλεσμα των ερεισμάτων που μπόρεσε να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βλέπουμε τόσο γρήγορη αντίδραση από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ. Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Αποστολάκης: “Δεν είναι τόσο πιθανό το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία”

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως πιθανότητες να συμβεί κάτι με την γείτονα χώρα πάντα υπάρχουν προσθέτοντας ότι: «Η άποψη μου είναι όμως είναι ότι δεν είναι πιθανό, γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο».

Επιπρόσθετα, σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε : «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις.»

Για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προσπαθήσει να παραβιάσει την Ελληνική ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο.

«Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

O υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων υπογραμμίζοντας ότι «με τόσες παραβιάσεις που γίνονται κάθε μέρα, με τόση ανησυχία που υπάρχει στο Αιγαίο, και η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός είναι σε μία διαρκή ετοιμότητα.»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως το ΚΥΣΕΑ, που έγινε χθες, ότι δεν ήταν αναγκαίο, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έγινε, μεταξύ άλλων, για να εκτιμηθούν κάποιες εξελίξεις που έχουν προκύψει στην ευρύτερη Νοτιανατολική Μεσόγειο, καθώς και για να γίνει συντονισμός με την Κύπρο για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων.

Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι μέσα από το ΚΥΣΕΑ που καλώς συνεκλήθη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην συνέχεια στάλθηκε το μήνυμα στον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως η κατάσταση είναι ασφαλής.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς δεν αποδέχθηκε την σχετική πρόταση που του έγινε.

Συγκεκριμένα είπε: «Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό για την πρόταση και την τιμή που μου έκανε, αλλά αποφάσισα πως πρέπει να είμαι συνεπής σε αυτά που έχω πει. Εγώ ανέλαβα ένα καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είμαι πολιτικός. Επειδή το έργο μου σαν υπουργός Αμυνας είναι αρκετά σοβαρό θα ήθελα να το συνεχίσω και να μην εμπλακώ με πολιτικά θέματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments