Πολιτική

Τσίπρας σε Τουσκ: “Καταδικάστε τις ενέργειες της Τουρκίας και επιβάλλετε κυρώσεις”

Τσίπρας σε Τουσκ: “Καταδικάστε τις ενέργειες της Τουρκίας και επιβάλλετε κυρώσεις”
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο και κάλεσε να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε πριν από λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν στις 20 και 21 του μήνα στις Βρυξέλλες, στη σκιά της προκλητικής στάσης που δείχνει η Τουρκία, να καταδικάσουν απερίφραστα τις παράνομες. γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στο να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τουρκία: Ξεκινάει και δεύτερη γεώτρηση ο «Πορθητής» – Στέλνουν κι άλλο γεωτρύπανο

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει συστάσεις. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε ότι το γεωτρύπανο της Τουρκίας έχει ήδη φθάσει και ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουλίου. Παράλληλα, ο Ντονμέζ τόνισε ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «ΤΔΒΚ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου.

«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες κατηγορίες, τονίζοντας πως «στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments