Πολιτική

Εκλογές 2019: Το debate και η πιθανότητα ακύρωσης του έχουν βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Εκλογές 2019: Το debate και η πιθανότητα ακύρωσης του έχουν βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό
Το debate για τις εκλογές 2019, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου, αναβλήθηκε λόγω της Συνόδου Κορυφής, με την πιθανότητα οριστικής ακύρωσης του να βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Η πιθανή αναβολή του debate για τις εκλογές 2019, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου, έχει φέρει έναν νέο «πόλεμο» ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας από την μια παραδέχθηκε πως λόγω των εκτάκτων υποχρεώσεων του θα παραμείνει στις Βρυξέλλες την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο το debate. Ωστόσο, τόνισε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ευθύνη για τον τρόπο διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης.

«Έχω την αίσθηση ότι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ακύρωσης του debate για να επιβεβαιώσει στην συνέχεια «Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να είμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης. Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες».

Η ΝΔ απάντησε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού τονίζοντας πως «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν».

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες από το παρασκήνιο των εκπροσώπων της διακομματικής επιτροπής δείχνουν πως μόνο η Νέα Δημοκρατία πρότεινε πιθανές ημερομηνίες, ούτως ώστε να διεξαχθεί κανονικά το debate. Συγκεκριμένα, η ΝΔ πρότεινε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες (27, 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου) οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τα άλλα κόμματα.

Αλέξης Τσίπρας: «Θα είναι παράλληλοι μονόλογοι – Μπορώ να μιλήσω μέσω Skype από τις Βρυξέλλες»

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για το debate κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, άσκησε κριτική για τον τρόπο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης: «Έτσι όπως την ετοιμάζουν αυτή την αναμέτρηση, παράλληλοι μονόλογοι αναμένεται να είναι, οπότε μπορώ να βγω με Skype από τις Βρυξέλλες. Έχω την αίσθηση ότι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους», είπε και παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να είμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης. Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής οι συνομιλίες για εναλλακτική ημερομηνία είναι άκαρπες, καθώς αν και στην αρχή, η δέχθηκε να διεξαχθεί το ντιμπέτι στις 27 Ιουνίου, τα άλλα κόμματα δεν συμφώνησαν. «Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ.

Νέα Δημοκρατία: «Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του»

Παράλληλα, η Πειραιώς άσκησε κριτική στα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως «οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η Νέα Δημοκρατία:

«Το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία του κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο debate της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου. Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του debate την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του debate.

Κατά τα λοιπά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν».

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε ανοικτοί σε κάθε ημερομηνία για το debate

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «με δεδομένη την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της 30ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα για την ανάγκη αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας εξαρχής ότι από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία. Η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο. Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments