Διεθνή

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ενθρονίστηκε με λαμπρότητα

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ενθρονίστηκε με λαμπρότητα
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ενθρονίστηκε νωρίτερα σήμερα και είπε πως η καρδιά του είναι έτοιμη για να υπηρετήσει την Αρχιεπισκοπή και το έθνος.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Στο διάβα των δεκαετιών, παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε. Είμαι, λοιπόν, εδώ -ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας- για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας. Η προσευχή μου είναι να στέκομαι μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγούμαι με το παράδειγμα και τις παραινέσεις μου και να σας διακονώ με πνεύμα θυσίας», είπε στον ενθρονηστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Η τελετή έγινε σήμερα παρουσία πλήθος κόσμου και με βυζαντινή λαμπρότητα στον αρχιεπισκοπικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν από τον αντιπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και Μητροπολίτη Γερμανίας, Αυγουστίνο. Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών θρησκευμάτων και ορθοδόξων δικαιοδοσιών και εκπρόσωποι των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, η αμερικανική από τον υπουργό Υγείας, ‘Αλεξ Αζάρ και η κυπριακή από τον συνομιλητή της Ελληνοκυπριακής πλευράς,πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Παρόντες επίσης ήταν οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, καθώς και πολλοί πολιτικοί παράγοντες από την Ελλάδα. Τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε η σύζυγός του Μαρέβα. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Παναγιώτης Φασούλας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο, έφτασε στον Καθεδρικό Ναό λίγο μετά τις 11 το πρωί (τοπική ώρα) και βάδισαν μαζί το κόκκινο χαλί, ενώ νέοι και νέες που είχαν δημιουργήσει έναν μακρύ διάδρομο, τον έραναν με ροδοπέταλα. Παρών ήταν και εξαμελές άγημα των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που έστειλε τιμητικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Εισερχόμενος στον Καθεδρικό ο νέος Αρχιεπίσκοπος ασπάστηκε τη συγκινημένη και περιχαρή μητέρα του και κάθισε στον θρόνο, έχοντας εκ δεξιών τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο και εξ ευωνύμων τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα πρώην Αμερικής Δημήτριο. Η τελετή ξεκίνησε με δοξολογία και ακολούθησε η ανάγνωση του πατριαρχικού μεγάλου μηνύματος της 11ης Μαΐου, από τον επίσκοπο Μηδείας Απόστολο.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας»

Οι πιο σημαντικές κουβέντες που είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ήταν:

  • Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί όπου ζούνε και εκεί όπου μαθαίνουν: στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολλεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας.
  • Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας. Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού Σώματος του Χριστού. Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους -όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές Του- με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους
  • Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε
  • Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας -η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας-, τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας
  • Φιλοδοξία μου είναι να φυτέψω και να πολλαπλασιάσω τα ποικίλα δώρα τους στο εύφορο έδαφος αυτής της Εκκλησίας και αυτής της γης, καθώς απλώνω το χέρι μου για έναν διάλογο αγάπης και αλήθειας με τους αδελφούς και τις αδελφές μας των άλλων Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Η καρδιά μου είναι έτοιμη και αποφασισμένη να ακολουθήσει το ρηξικέλευθο και λαμπρό παράδειγμά του

Χαιρετισμός του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ – Ορθόδοξος της Αντιοχειανής Εκκλησίας – έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των φυλετικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για το ρόλο του μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Ο κ. Αζάρ μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου Τραμπ και του αντιπροέδρου Πενς στο νέο Αρχιεπίσκοπο και στους Έλληνες Ορθοδόξους των ΗΠΑ, επισήμανε τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments