Οικονομία

ΔΕΗ: Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο σωτηρίας της

ΔΕΗ: Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο σωτηρίας της
ΔΕΗ: Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη για το μέλλον της ΔΕΗ, με την Κομισιόν να ζητάει την ενεργοποίηση ενός άμεσου σχεδίου, σε περίπτωση κατάρρευσης της εταιρείας.

ΔΕΗ: Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η εταιρεία ρεύματος περνάει μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες στην σύγχρονη ιστορία της. Η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση αναζητά ρευστότητα, με τη χθεσινή της εικόνα να επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά την κατάσταση της ΔΕΗ. Σε μια ημέρα που η θερμοκρασία ήταν λίγο υψηλότερη από τη συνηθισμένη, οι διακοπές ρεύματος διαδέχονταν η μια την άλλη, με αρκετές περιοχές της Αττικής να μένουν χωρίς ρεύμα απόρροια της κακής συντήρησης και της έλλειψης επενδύσεων.

Την ερχόμενη Παρασκευή (28/6), η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τους 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά ζημιογόνα και οι ζημιές θα είναι εξαιρετικά υψηλές, εκτός και αν… γίνει κάποιο θαύμα. Οι πληροφορίες που ήρθαν στην επιφάνεια όπως είναι λογικό προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες. Η παρακολούθηση της εταιρείας μέχρι και σήμερα ήταν η συνηθισμένη, αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα έχει… προαχθεί αρκετά. Ουσιαστικά, η Κομισιόν θεωρεί συστημική την οικονομική απειλή στη ΔΕΚΟ και μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της, έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς των τελευταίων ετών και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία.

Οι Βρυξέλλες φέρεται να έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία και να έχουν ζητήσει, αν όχι απαιτήσει, να έχουν άμεσα και προς εφαρμογή σχέδιο για την σωτηρία της επιχείρησης, η οποία απειλείται με κατάρρευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι ανησυχούν για την τύχη της ΔΕΗ, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Βρυξέλλες.

Εντονότερη έγινε η ανησυχία για τη ΔΕΗ κυρίως από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και διέρρευσε το e-mail της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της επιχείρησης προς ανώτατα στελέχη. Σε αυτό γινόταν αναλυτική ενημέρωση για την άσχημη οικονομικά πορεία της στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, η ίδια αρνητική πορεία θα έχει συνέχεια και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικότερα, βάση του συγκεκριμένου e-mail:

  • Οι ζημίες της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 φαίνεται πως ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει κάποια αντιστροφή της πορείας, σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα από το 2018.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γ.Δ. Οικονομικών, εκτός από τις ζημίες, η εταιρεία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο αρνητικό περιθώριο EBITDA, ενώ οι άμεσες ανάγκες ρευστότητας υπολογίζονται σε 300-400 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το 2018 κύκλο εργασιών στα 4,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,1%, λειτουργική κερδοφορία EBITDA μειωμένη κατά 44,5%, στα 260,1 εκατ. ευρώ, από 469 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, και ζημίες μετά από φόρους στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (δηλαδή χωρίς τις υπό πώληση μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης) στα 542 εκατ. ευρώ (509 εκατ. προ φόρων). Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η απομείωση της αξίας των πωλούμενων μονάδων, αλλά και οι ζημίες από τη λειτουργία τους, τότε οι συνολικές ζημίες μετά και τη φορολόγηση τους εκτοξεύονται στα 903,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσομ πηγές της εταιρείας δεν επιβεβαιώνουν τα μεγέθη πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Παρόλα αυτά είναι σαφές, όπως παραδέχονται κύκλοι της διοίκησης, ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν υπάρξει έκτακτα έξοδα και απρόβλεπτες εξελίξεις που δεν επέτρεψαν στην εταιρεία να γυρίσει σε κερδοφορία, όπως είχε σχεδιαστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments