Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Ανασύρονται από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

Υπόθεση Novartis: Ανασύρονται από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου
Υπόθεση Novartis: Έγινε δεκτό το αίτημα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Υπόθεση Novartis: Με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, θα ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, όσον αφορά την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Το αίτημα για ανάσυρση από το αρχείο μηνύσεων είχε κάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος στις 19 Ιουνίου 2019 κατέθεσε δεκασέλιδη «αναφορά-ανάκληση».

Μέσω αυτής, ζητούσε οι τρεις προαναφερθείσες μηνύσεις, οι οποίες στρέφονται εναντίον των εισαγγελέων διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και πολιτικών προσώπων (του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) να ανασυρθούν από το αρχείο. Εκεί δηλαδή, όπου τις είχε θέσει ο ίδιος ο κ. Αγγελής με την αιτιολογία ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία, που επιβάλλουν την εκ νέου διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται. Επίσης, ο κ. Αγγελής στο έγγραφο του ζητά, μεταξύ άλλων, να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες οι τρεις πολιτικοί (κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος) για όσα οι ίδιοι με τις μηνύσεις τους έχουν καταγγείλει. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον λεγόμενο «Ρασπούτιν» και ζήτησε να να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του.

Θα εξεταστεί μόνο η τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρούς της

Η διερεύνηση του εν λόγω αιτήματος είχε ανατεθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, η οποία είχε την υποχρέωση να προτείνει στην κυρία Δημητρίου για τη βασιμότητα του αιτήματος ανάσυρσης. Τελικά, σήμερα, η κ. Δημητρίου αποφάσισε να ανασύρει από το αρχείο τις μηνύσεις των τριών μηνυτών-πολιτικών προσώπων ως προς το σκέλος που αφορά τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους προστατευόμενους μάρτυρες. Παράλληλα, τις ανέθεσε εκ νέου στην κ. Δημητρίου, ζητώντας της να γίνει διερεύνηση των καταγγελιών από τους τρεις πολιτικούς.

Στο πλαίσιο της έρευνας της έρευνας η κυρία Θεοδώρου θα εξετάσει μόνο την τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως για παράδειγμα την παράβαση καθήκοντος, από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρούς της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη. Στην παραγγελία της η κ. Δημητρίου αναφέρει πως αν και τα στοιχεία ήταν στα χέρια του κ. Αγγελή από τον περασμένη Νοέμβριο-Δεκέμβριο, εκείνος έρχεται «όψιμα» στις 19 και 20 Ιουνίου του 2019 να ζητήσει βάση αυτών την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων από το αρχείο. Από αυτά, τα 4 ενώ ήταν χρεωμένα στον κ.Αγγελή, ακόμη δεν έχει επιστρέψει τα πρωτότυπδά τους στην Εισαγγελία ως όφειλε, ενώ άλλα 5 δεν έχουν πρωτόκολλο.

Αίτημα εξαιρέσεων

Αντιθέτως, όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, η σχετική δικογραφία έχει μεταβιβαστεί στη Βουλή πριν από 14 μήνες (Μάιος 2018), για τις δικές της ενέργειες. Ωστόσο, δεν έχει τεθεί ακόμη προς συζήτηση κι έτσι θα απασχολήσει τη Νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Την 2α Ιουλίου 2019 θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το αίτημα του κ. Αγγελή που έχει καταθέσει για εξαίρεση τόσο της κυρίας Δημητρίου όσο και του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα από την υπόθεση της διενέργειας από τον τελευταίο (κ. Δασούλα) της ποινικής έρευνας για τις δυο εμπιστευτικές αναφορές του κ. Αγγελή, που έχει καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Novartis. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η κ. Δημητρίου θα αποχωρήσει από το εισαγγελικό σώμα λόγω του ορίου ηλικίας στις 30 Ιουνίου 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments