Ελλάδα

ΔΕΗ: Κρίσιμη η σημερινή μέρα – Οι δύο λύσεις για το μέλλον

ΔΕΗ: Κρίσιμη η σημερινή μέρα – Οι δύο λύσεις για το μέλλον
ΔΕΗ: Συνάντηση της διοίκησης με τους μετόχους υπό το... αυστηρό βλέμμα των δανειστών. Τι ζητούν οι Βρυξέλλες από τη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ.

ΔΕΗ… ώρα μηδέν. Στη σημερινή συνάντηση της διοίκησης με τους μετόχους της επιχείρησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ΔΕΗ, με τις Βρυξέλλες να έχουν τον ρόλο του “μεγάλου αδερφού” και να πιέζουν να βρεθεί λύση. Η επιχείρηση έχει περιέλθει σε δύσβατα μονοπάτια, λόγω των άστοχων χειρισμών που έχουν γίνει, αλλά και κακών επιλογών της κυβέρνησης και μένει να δούμε την κατάληξη.

Οι Ευρωπαίοι έχουν στείλει μήνυμα εδώ και καιρό προς τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να έχει έτοιμο σχέδιο για άμεση λύση στο θέμα, με τη λογική πως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Απαιτούν να βρεθεί βιώσιμη λύση, μιας και από τις Βρυξέλλες θεωρούν ότι αποτελεί μείζον θέμα και… κίνδυνο για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη σημερινή κυβέρνηση και τις ενέργειες που εκείνη έκανε στο θέμα της ΔΕΗ, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών το υπουργείο Ενέργειας. Και αυτό διότι παρουσίασαν ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό της Νέας Δημοκρατίας, που θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση της επιχείρησης. Τίποτε από τα δύο δεν έγινε. Η αγορά παραμένει στην ουσία κλειστή με την ΔΕΗ να είναι ο κυρίαρχος παίκτης, ενώ τα οικονομικά της Επιχείρησης έχουν επιδεινωθεί δραματικά με ζημιές που προκαλούν τρόμο.

Αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες είναι πως οι δανειστές το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιδιώξουν να σταθεροποιήσουν την εικόνα της ΔΕΗ και σε συνδυασμό με την επόμενη κυβέρνηση να καταστήσουν ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα που θα είναι υλοποιήσιμο και θα προσφέρει προοπτική.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προκρίνονται δύο λύσεις:

  • Η πρώτη είναι η επαναφορά του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Μια λύση που εγκαταλείφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Η άλλη είναι η πώληση ενός σημαντικού ποσοστού σε ιδιώτη, με το Δημόσιο να κρατά ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από τα σημερινά επίπεδα.

Μένει να δούμε τι θα προκύψει απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την οικονομία της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments