Διεθνή

Άνγκελα Μέρκελ: “Θετικό παράδειγμα για όλους η επίλυση του Μακεδονικού”

Άνγκελα Μέρκελ: “Θετικό παράδειγμα για όλους η επίλυση του Μακεδονικού”
Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε το παράδειγμα της επίλυσης του Μακεδονικού ζητήματος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια.

Άνγκελα Μέρκελ: Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας ως “θετικό παράδειγμα επίλυσης διαφορών”. Το μήνυμά της αναδεικνύει τη σημασία της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα λάβει χώραστο Πόζναν της Πολωνίας την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Καγκελαρίας η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των ηγετών των χωρών της περιοχής, άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Στο πρώτο της σκέλος, η συνεδρίαση θα ασχοληθεί με τα θέματα έργων υποδομής και οικονομικής πολιτικής.

Έπειτα, το απόγευμα η Μέρκελ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Το μήνυμα της Γερμανίδας πολιτικού για την Σύνοδο

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ ανέφερε τα εξής: “Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις. Η κατάσταση στην περιοχή είναι σήμερα ειρηνική, αλλά υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Ο δρόμος είναι ακόμη δύσβατος. Όμως υπάρχουν και θετικά παραδείγματα, όπως η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

Θα πρέπει να στηρίξουμε την διαδικασία της κατασκευής οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διασύνδεσης, διότι γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι συνδέονται με υποδομές, επισκέπτονται ο ένας τον άλλον συχνότερα. Θα ακούσουμε βεβαίως και την κριτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, το πού θέλουν να γίνει περισσότερη δουλειά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments