Πολιτισμός

Αντρέα Καμιλέρι: Πέθανε ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας

Αντρέα Καμιλέρι: Πέθανε ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας
Αντρέα Καμιλέρι: Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας σε ηλικία 93 ετών.

Αντρέα Καμιλέρι: Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι. «Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου καθιστός σε μία πλατεία και να διηγούμαι ιστορίες, και στο τέλος να γυρίζω ανάμεσα στο κοινό με την κόπολα (σιτσιλιάνικη τραγιάσκα) στο χέρι», είχε τονίσει σε συνέντευξη του στο παρελθόν. Ο Αντρέα Καμιλλέρι τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλεύονταν στην εντατική έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας είχε μεταφερθεί έπειτα από καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο της Ρώμης, μετά καρδιοαναπνευστικό επεισόδιο, όπου και παρέμεινε. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη και στη διάγνωσή τους οι γιατροί παραμένουν συγκρατημένοι. Στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, έπειτα από 7 ώρες νοσηλείας του Καμιλέρι, αναφέρεται πως ο συγγραφέας «διακομίσθηκε. Ο συγγραφέας προετοιμαζόταν για να βρεθεί στο θέαμα στις Θέρμες του Καρακάλλα, όπου θα παρουσιαζόταν το έργο του για την «Αυτοϋπεράσπιση του Κάιν».

Αντρέα Καμιλέρι, ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας

Άργησε ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν), έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Ολόκληρη η Ιταλία, κι όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, ερωτεύτηκε αυτόν το μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του “πατρικού” σικελικού ιδιώματος. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: “Το σχήμα του νερού”, “Την εποχή του κυνηγιού”, “Σκύλος από τερακότα”, “Ο κλέφτης της μεσημβρίας”, “Αίτηση για τηλέφωνο”, “Η φωνή του βιολιού”, “Τριάντα ημέρες με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο”, “Το άρωμα της νύχτας”, “Εκδρομή στο Τίνταρι”, “Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο”, “Λουίτζι Πιραντέλο”, “Καπνός στον ορίζοντα”, “Ο ζυθοποιός του Πρέστον”, “Υποχρεωτική πορεία”, “Η υπομονή της αράχνης”, “Η άλωση του Μακαλλέ”, “Πανσιόν Εύα”, “Ήλιος του Αυγούστου”, “Η εξαφάνιση του Πατό” και “Χάρτινο φεγγάρι”.

Ο συγγραφέας και διανοούμενος της Αριστεράς Αντρέα Καμιλέρι που τα τελευταία χρόνια ήταν τυφλός σε συνέντευξή του στις οθόνες της ιταλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI είχε πει: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι τύχη να είσαι τυφλός, γιατί δεν βλέπεις κάποιες αηδιαστικές φάτσες που καλλιεργούν το μίσος, που καλλιεργούν ανέμους για να θερίσουμε θύελλες. Δυστυχώς όμως ακούω» τόνισε.

«Δεν θέλω να πεθάνω απαισιόδοξος, θέλω να πεθάνω με την ελπίδα ότι τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου θα ζήσουν σε έναν ειρηνικό κόσμο. Πρέπει όλοι οι νέοι να αγωνιστούν για να αποτελέσουν το μέλλον. Είναι στο χέρι τους. Το μέλλον είναι οι νέοι, δεν έχουμε πλέον εμείς το μέλλον στα χέρια μας. Ελπίζω πολύ στις νέες γενιές, πάρα πολύ. Μην με απογοητεύσετε!» συμπλήρωσε ο 94χρονος Καμιλέρι, που στην Ιταλία τον αποκαλούν «εμπεδοκλικό», από το όνομα του Εμπεδοκλή, γιατί και οι δύο αποτελούν δύο ανήσυχα πνεύματα που γεννήθηκαν στην ίδιο τόπο, τον Ακράγαντα της Νοτίου Ιταλίας, το σημερινό Αγκριτζέντο, στην είσοδο της «Κοιλάδας των Ναών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments