Διεθνή

Ισπανία: Οι Podemos θα στηρίξουν Σάντσεθ μόνο αν μετέχουν στην κυβέρνηση

Ισπανία: Οι Podemos θα στηρίξουν Σάντσεθ μόνο αν μετέχουν στην κυβέρνηση
Ισπανία: Οι Podemos με ανακοίνωση τους έκαναν γνωστό ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, μόνο εάν εκείνος δεχτεί τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Ισπανία: Το Unidos Podemos ανακοίνωσε απόψε ότι οι υποστηρικτές του έδωσαν την έγκρισή τους να στηρίξει η ριζοσπαστική αριστερά τον Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία της Ισπανίας, μόνο όμως αν εκείνος δεχτεί τη συμμετοχή της στη μελλοντική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή ενισχύει την πιθανότητα να οδηγηθεί η Ισπανία σε νέες εκλογές, για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με το Podemos το 70% των μελών του που συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, εφόσον δεχτεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις εκλογές του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα του Podemos για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Νωρίτερα σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θέλει τον ηγέτη του Podemos, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, στην κυβέρνησή του, όμως είναι ανοιχτός στη συμμετοχή άλλων μελών του κόμματος, με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Στην δεύτερη, την επόμενη Πέμπτη, του αρκεί η απλή πλειοψηφία αλλά θα δυσκολευτεί να την εξασφαλίσει αν το Podemos απορρίψει την πρότασή του.

Πέδρο Σάντσεθ: «Οι Podemos σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης»

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, κατηγόρησε πριν από μερικές ημέρες τη ριζοσπαστική αριστερά του Podemos για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2018 -μετά την πρόταση μομφής σε βάρος του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι- ο Σάντσεθ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Απριλίου. Όμως δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) κατέλαβε μόνο 123 έδρες σε σύνολο 350. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε τη στήριξη των 42 βουλευτών του Podemos, αλλά και ορισμένων μικρότερων, τοπικών κομμάτων ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στην ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ο Σάντσεθ κατήγγειλε τη «μονομερή διακοπή των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του (Πάμπλο) Ιγκλέσιας, του ηγέτη του Podemos». Όπως είπε, αυτό έγινε επειδή η αριστερά οργανώνει μια ψηφοφορία μεταξύ των μελών της για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος στις 23 Ιουλίου. Πρόκειται για «γελοιότητες του Ιγκλέσιας για να δικαιολογήσει το όχι του στην υποψηφιότητά μου για δεύτερη φορά», συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments