Διεθνή

Λιο Βαράντκαρ: “Κανείς δεν θα μας εκφοβίσει για το Brexit”

Λιο Βαράντκαρ: “Κανείς δεν θα μας εκφοβίσει για το Brexit”
Λιο Βαράντκαρ: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας όρισε τις "κόκκινες γραμμές", όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Λιο Βαράντκαρ: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί… bullying στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. “Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό στις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση“, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε Μέσο της Βρετανίας. Ο Βαράντκαρ και κατά συνέπεια η Ιρλανδία βρίσκεται σε… κόντρα με τον Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα. Θέμα που έχει μετατραπεί σε “καυτή πατάτα” στις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δε Τζόνσον κάλεσε τον Βαράντκαρ να καταργήσει τη ρήτρα για τα σύνορα, βάσει της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε η Ιρλανδία με την Τερέζα Μέι.

Ο Βαράντκαρ όμως ήταν ξεκάθαρος: “Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό για αυτό το θέμα και, ως κυβέρνηση και ως χώρα, πιστεύω ότι θα εμμείνουμε στη θέση μας. Η Ιρλανδία έχει την απόλυτη στήριξη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του backstop”. Το backstop σχεδιάστηκε για να αποτελέσει σημείο ασφαλείας για να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας αλλά και της Βορείου Ιρλανδία.

“Η πρώτη μας επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον πήγε σχετικά καλά. Δεν θεωρώ ότι υπήρξε περιφρόνηση επειδή του τηλεφώνησα έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του”, σχολίασε στους Times της Ιρλανδίας ο πρωθυπουργός.

Η συνομιλία Τζόνσον – Βαράντκαρ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, μιλώντας στον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ό,τι κι αν γίνει» στις 31 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το γνωστό backstop, πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια συμφωνία εξόδου.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι κι αν γίνει», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Τζόνσον για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν η πρώτη τους επικοινωνία από τότε που ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από έξι ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσεγγίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με αποφασιστικότητα και σθένος και σε πνεύμα φιλίας, και ότι η σαφής προτίμησή του είναι η αποχώρηση από την ΕΕ με μία συμφωνία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μία που να καταργεί το backstop». Ο Τζόνσον είπε στον Βαράντκαρ ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει «ποτέ» τους τελωνειακούς ελέγχους ή τις υποδομές στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments