Πολιτική

Βουλή: Επικρίσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το διυπουργικό νομοσχέδιο

Βουλή: Επικρίσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το διυπουργικό νομοσχέδιο
Βουλή: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν ιδιαίτερα επικριτική στάση στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Βουλή Επικριτική στάση κράτησαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέναντι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, Τετάρτη, για πρώτη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΚΙΝΑΛ: «Το νομοσχέδιο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος»

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία νομική ισχύ». Άσκησε κριτική, επίσης, για το ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», «αποτελείται από πληθώρα άρθρων που διακατέχουν σχεδόν όλα τα υπουργεία και για το ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου «δεν τέθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα της διαβούλευσης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα για να αποπροσανατολίσει στην κοινωνία», «βάζοντας επικοινωνιακά στην άκρη τα καυτά ζητήματα, όπως είναι οι αλλαγές στον “Κλεισθένη” και το άσυλο».

Δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται για την παράγραφο 3 της διάταξης για το άσυλο, που αναφέρεται στην επέμβαση των αρχών «λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπουργός θα προβεί σε βελτιώσεις στη διάταξη. «Στο άρθρο, εκεί που κρύβεται η λεπτομέρεια, στην παράγραφο 3, το αξίωμα της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και του ειδικού χώρου του πανεπιστημίου δεν γίνεται σεβαστό. Υπάρχει και υπερβάλλων ζήλος πολλές φορές και μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα», ανέφερε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει «άκρατη αστυνομοκρατία, στο όνομα της προληπτικής δράσης».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξέφρασε την επιφύλαξη να δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό συγκεντρωτικό κράτος που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε και να πάμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία».

ΚΚΕ: «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης»

Για «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ και, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του επείγοντος, με τον οποίο εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «τείνει να μονιμοποιηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνεπάγεται βελτίωση της κυβερνησιμότητας, αλλά «θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο, επεσήμανε ότι «αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων». «Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο, που προστατεύει το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τον αγώνα τους. (σ.σ. Με την προτεινόμενη διάταξη) θα αναγνωρίζεται μόνο το άσυλο για τις μπίζνες των καπιταλιστικών ιδεών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανομίας, «εάν υπήρχε βούληση».

Ελληνική Λύση: «Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση»

Εκ μέρους της «Ελληνικής Λύσης», ο εισηγητής, Κωνσταντίνος Μπούμπας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έρχονται στους ΟΤΑ «η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση» και δίνεται «μεγάλη ισχύς στον δήμαρχο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αυταρχικό δήμαρχο-Κρέοντα», «με το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει λόγο και ισχύ για κάποιες σημαντικές αποφάσεις». Για το άσυλο σημείωσε: «Το άσυλο είναι όαση των αρχών της δημοκρατικής ελευθερίας. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε διατάξεις που κατακρεουργούν αυτό που λέμε “πανεπιστημιακή εκπαίδευση”».

Ακόμα, με αφορμή τις διατάξεις που αφορούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους από τη ΝΔ μιλάνε για αναδρομική ισχύ του νόμου. «Θέλετε να βολέψετε τα δικά σας παιδιά», δήλωσε.

ΜέΡΑ25: «Η ΝΔ λέει: Αδιαφορώ, απονομιμοποιώ τα αποτελέσματα εκλογών με άρθρα νόμου»

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους του ΜΕΡΑ25, έκανε λόγο για νομοθετική «επέλαση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έντεχνα, επί τέσσερα χρόνια και προεκλογικά, προετοίμασε την κοινή γνώμη για την επέλαση αυτή, ώστε χωρίς αναστολή να φέρει όσα έκρυβαν πίσω από όμορφες λέξεις». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις προωθούμενες αλλαγές στον Κλεισθένη, ανέφερε: «Η ΝΔ λέει: Αδιαφορώ, απονομιμοποιώ τα αποτελέσματα εκλογών με άρθρα νόμου». Για το άσυλο, σημείωσε ότι ο δημόσιος χώρος, με τον οποίο εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ «υπόκειται σε πάμπολους περιορισμούς» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εφαρμογή της αντιδραστικής ιδεοληψίας για την κατάργηση του ασύλου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments