Πολιτική

ΠΟΕΔΗΝ: Αντιδράσεις για τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Αντιδράσεις για τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας
ΠΟΕΔΗΝ: Εξέδωσε ανακοίνωση και απαιτεί διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε για την είσπραξη των νοσηλειών από αλλοδαπούς πολίτες.

ΠΟΕΔΗΝ: Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, τονίζει ότι τα χρήματα για τις παροχές που λαμβάνουν οι αλλοδαποί πολίτες θα πρέπει να εισπράττονται όπως τα αντίστοιχα των Ελλήνων, τοποθετούμενη για εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: “Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών για είσπραξη των νοσηλειών από ασθενείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων (ν.4369/2016). Τα χρήματα για τις παροχές που έλαβαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών θα πρέπει να εισπράττονται, με την ίδια διαδικασία που καταβάλλονται και από τους Έλληνες πολίτες, (6% υγειονομική περίθαλψη, φόροι, συμμετοχές).

Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν κάρτα ασφάλισης ασθένειας και τα χρήματα θα πρέπει να εισπράττονται από τον ΕΟΠΥΥ στον οποίο υποβάλλουν τα παραστατικά οι Υγειονομικές Μονάδες. Οι πολίτες τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουν μέσω της ασφάλισης τους να καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας. Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει άμεσα, όμως, ότι με το εν λόγω έγγραφο δεν τίθεται περιορισμός στους νόμιμους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης τα έκτακτα περιστατικά δικαιούνται χωρίς κανένα κώλυμα πρόσβαση και νοσηλεία στις Υγειονομικές Μονάδες”.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Σε εγκύκλιο που απεστάλη στις Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρεται ότι όλες οι δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών, οι οποίες καθίστανται ιατρικώς αναγκαίες ή επείγουσες κατά τη διαμονή αυτών στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν υπόψη τα εξής:

Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του εντύπου σε αρχείο acrobat reader (.pdf), και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments