Πολιτική

Μητσοτάκης – Μακρόν: Το “ταμείο” της συνάντησης και οι επόμενες κινήσεις

Μητσοτάκης – Μακρόν: Το “ταμείο” της συνάντησης και οι επόμενες κινήσεις
Μητσοτάκης - Μακρόν: Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας έπειτα από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ελιζέ. Επόμενος σταθμός το Βερολίνο.

Μητσοτάκης – Μακρόν: Στέρεες βάσεις για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε μία ευρεία γκάμα πεδίων, από την Άμυνα και την Ασφάλεια έως την Οικονομία και τις απαιτητικές σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες κατά το χθεσινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων και το οποίο διήρκεσε περισσότερο από μίαμιση ώρα, χωρίς, μάλιστα, την παρουσία διερμηνέα.

Στην ελληνική αποστολή επικρατεί περίσσεια ικανοποίηση, καθώς, όπως επισημαίνουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, πέραν της δεδομένης καλής χημείας των δύο ηγετών, η τρέχουσα συγκυρία σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο διευκολύνει τη συναντίληψη ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.

Στην κατ ιδίαν του συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ενημερώνοντας, παράλληλα τον συνομιλητή του για τον έντονο προβληματισμό, που αυτή δημιουργεί στην χώρα μας. «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο», τόνισε λίγο αργότερα στους Έλληνες δημοσιογράφους, που τον συνόδευσαν στη Γαλλική πρωτεύουσα. Ενδιαφέρουσα, ήταν κατά πληροφορίες και η συζήτηση των δύο γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο, αμφότερες οι πλευρές δεν φέρονται έτοιμες προς το παρόν για σχετικές ανακοινώσεις.

Κοινό έδαφος για ανάπτυξη, επενδύσεις και πλεονάσματα

Τα πρώτα απτά δείγματα της αναβάθμισης της Ελληνο – γαλλικής συνεργασίας αναμένεται να καταστούν ορατά το αμέσως προσεχές διάστημα στο μέτωπο της Οικονομίας. Ανώτερη κυβερνητική πηγή, που έχει άμεση γνώση των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μακρόν προϊδέαζε πως γαλλικές επενδύσεις βρίσκονται πλέον σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης, καθώς το ενδιαφέρον είναι ζωηρό κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε τομείς, όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Εξάλλου, η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρείν να συμμετάσχουν, όπως είπε, σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευθεία: «Θέλω να απευθύνω, εδώ από το Παρίσι, πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές νέες ευκαιρίες, οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας».

Συζητώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη στρατηγική, που διέπει την τρέχουσα ευρωπαϊκή του εξόρμηση σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση και συμμετέχουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχουμε την δυνατότητα να είμαστε η ευχάριστη ευρωπαική έκπληξη των επόμενων χρόνων», σημείωσε με νόημα τονίζοντας ότι και στους κόλπους της Γαλλικής ηγεσίας υπάρχει απόλυτη κατανόηση για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση του. Μείζον, αν και όχι επείγον, είναι για το Μέγαρο Μαξίμου και το θέμα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχος, που συμβαδίζει απόλυτα με την αναπτυξιακή ατζέντα, που έχει υιοθετήσει το Ελιζέ χάριν της καταπολέμησης πανευρωπαϊκά της ανεργίας και της δημιουργίας νέως και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. «Όταν βρισκόμαστε σε μία αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία, η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι, που συμμεριζόμαστε απόλυτα», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το μενού της συνάντησης είχε και εθνικά θέματα. Εξάλλου, υπάρχει και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο η Γαλλία αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Εμμανουέλ Μακρόν έχουν συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο. Επιπλέον, η γαλλική Total ενεργοποιείται στις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments