Ελλάδα

Ιλαρά: Επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα – Έξαρση στην Ευρώπη

Ιλαρά: Επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα – Έξαρση στην Ευρώπη
Ιλαρά: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει εξαλειφθεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Τσεχία και Αλβανία

Ιλαρά: Η Ευρώπη βιώνει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς καθώς η ασθένεια αυτή επανεμφανίστηκε σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί, τονίζει με ανησυχία σε έκθεσή του που δημοσιοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερο από αυτόν όλης της περασμένης χρονιάς (84.462).

Ο ΠΟΥ προσθέτει στην έκθεσή του ότι πλέον παύει να θεωρεί το ΗΒ, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί».

Ρεκόρ θανάτων από ιλαρά στο Κονγκό: 2.700 νεκροί

Η επιδημία ιλαράς προκάλεσε πάνω από 2.700 θανάτους από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Αυγούστου στη ΛΔ Κονγκό, δηλαδή έναν απολογισμό βαρύτερο μέσα σε επτά μήνες και κάτι απ’ ό,τι η επιδημία του ιού Έμπολα μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF).

«Η επιδημία ιλαράς που κηρύχθηκε τη 10η Ιουνίου [2018] είναι η πιο φονική που έχει γνωρίσει η ΛΔ Κονγκό από την περίοδο 2011-2012. Από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Αυγούστου του 2019, έχουν προσβληθεί πάνω από 145.000 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί 2.758 θάνατοι», αναφέρει ανάρτηση του παραρτήματος της ΜΚΟ στη χώρα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Παρά το εύρος της επιδημίας ιλαράς στη ΛΔ Κονγκό, υπάρχει τρομακτική έλλειψη κεφαλαίων», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Με μόλις 2,5 εκατομμύρια δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί από τα 8,9 εκατομμύρια που απαιτούνταν για να εφαρμοστεί το σχέδιο αντίδρασης, η αντίθεση με την κρίση του Έμπολα, για την οποία έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είναι εκπληκτική», προσθέτει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Η MSF επισήμανε ακόμη ότι δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας της ιλαράς σε 13 επαρχίες της ΛΔ Κονγκό, στο πλευρό των ομάδων του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η επιδημία έχει εξαπλωθεί στις 23 από τις 26 επαρχίες της χώρας αφότου κηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Η ιλαρά προσβάλλει κυρίως παιδιά, από την ηλικία των 5-6 μηνών, και νέους ενήλικους. Στα μέσα Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφραζε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η επιδημία ιλαράς προκαλούσε περισσότερα θύματα μέχρι τότε από τις άλλες δύο, θεωρητικά ακόμη πιο σοβαρές επιδημίες, μαζί: ως εκείνο το χρονικό σημείο, η επιδημία ιλαράς είχε προκαλέσει 1.981 θανάτους, η επιδημία του Έμπολα 1.676 και αυτή της χολέρας 279.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments