Διεθνή

Φουά Γκρα: Την απαγόρευση του επιδιώκει νόμος στη Νέα Υόρκη

Φουά Γκρα: Την απαγόρευση του επιδιώκει νόμος στη Νέα Υόρκη
Φουά Γκρα: Το εκλεκτό έδεσμα από συκώτι πάπιας αναμένεται να εξαφανιστεί από τα μενού των καταστημάτων στη Νέα Υόρκη, αν περάσει ένας σχετικός νόμος.

Φουά Γκρα: Το  Γαλλικό έδεσμα αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά υλικά σε μια από τις διασημότερες κουζίνες του κόσμου. Ωστόσο κατά καιρούς έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το πως αυτό παράγεται. Το Φουά Γκρα προέρχεται από πάπια ή χήνα και στα Ελληνικά μεταφράζεται “λιπαρό συκώτι”. Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις περιοχές που τιμούν αυτό το υλικό και με το παραπάνω. Αυτό έχει βάλει το συμβούλιο της πόλης σε σκέψεις.

Για την παραγωγή του Φουά Γκρα οι πάπιες και οι χήνες τρέφονται καταναγκαστικά μέσω ενός σωλήνα που μπορεί να διογκώσει το ήπαρ έως και 10 φορές το κανονικό του μέγεθος. Οι πολέμιοι αυτής της τακτικής υποστηρίζουν ότι ο τρόπος παραγωγής τους είναι βασανιστήριο για τα ζώα. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση σε μερικούς μήνες, ζητά να απαγορευθεί η πώληση φουά ενώ η Carlina Rivera, μέλος του συμβουλίου που εισήγαγε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η διαδικασία παραγωγής είναι ακραία σκληρή. Το νομοσχέδιο έχει μέχρι στιγμής τη στήριξη του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο και πολλών συμβούλων.

Φουά Γκρα: Στην αντεπίθεση τα καταστήματα

Προφανώς μια τέτοια κίνηση θα έφερνε την έντονη αντίδραση από τα καταστήματα που πουλάνε Φουά Γκρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα ακριβό υλικό και τα πιάτα τα οποία το περιέχουν είναι ακόμα ακριβότερα. Αν το νομοσχέδιο περάσει, τότε το πρόστιμο για την παραβίαση θα φτάνει τα 1000 δολάρια ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο φυλάκισης. Ανάμεσα στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που σερβίρουν φουά γκρα είναι το γαλλικό εστιατόριο Le Coucou με αστέρι Michelin. Ο σεφ Daniel Rose είπε ότι αν και τάσσεται υπέρ αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τη συνολική παραγωγή τροφίμων, χρειάζεται περισσότερη προσοχή πριν εκδοθεί μια οριστική απαγόρευση για ένα μόνο προϊόν.

Αν τελικά η Νέα Υόρκη περάσει την απαγόρευση, θα βάλει την πόλη στη λίστα μαζί με την Καλιφόρνια, η οποία έχει απαγορεύσει σε όλη την πολιτεία την παραγωγή και πώληση φουά γκρα. Το Σικάγο πέρασε μια απαγόρευση το 2006, αλλά ανατράπηκε δύο χρόνια αργότερα. Εκτός από πολιτείες των ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ινδία έχουν όλες απαγορεύσεις πώλησης ή παραγωγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments