Ελλάδα

Προσφυγικό: Αναχωρούν από τη Λέσβο 1.500 μετανάστες

Προσφυγικό: Αναχωρούν από τη Λέσβο 1.500 μετανάστες
Προσφυγικό: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ναυλώσει εκτάκτως δύο πλοία, προκειμένου να μεταφέρει 1.500 πρόσφυγες σε άλλα κέντρα.

Προσφυγικό: Στην απομάκρυνση 1.500 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο με δυο ναυλωμένα πλοία τύπου καταμαράν στοχεύει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αιτούντες άσυλο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας θα μετακινηθούν σύμφωνα με λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα. Η μετακίνηση θα γίνει σε δυο χρόνους της Δευτέρας.

Τα πλοία «Aqua Blue» και «Caldera Vista» είναι αυτά που αναμένεται σήμερα να μεταφέρουν τους μετανάστες από την Μόρια, αρχικά προς την Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην περιοχή της Νέας Καβάλας, κοντά στο Κιλκίς.  Αρχικά θα αναχωρήσει μια ομάδα 650 ανθρώπων το πρωί της Δευτέρας και θα ακολουθήσει το μεσημέρι η δεύτερη ομάδα.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η μετακίνησή τους την Τρίτη με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά άλλαξε απόφαση το υπουργείο και αυτό θα γίνει σήμερα. Στο μεταξύ άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε ακτές της Λέσβου το προηγούμενο 2ημερο , αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια.

Η Μόρια μετρά 11.000 μετανάστες και η αποσυμφόρηση της κρίνεται αναγκαία, μετά και τις νέες αφίξεις προσφύγων, καθώς μιλάμε για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη.

Πάνω από 200 αφίξεις μεταναστών την Κυριακή

Οι μετανάστες που αναμένονται να αποχωρήσουν από τη Λέσβο είναι εκείνοι στα χέρια τους τα χαρτιά άρσης του γεωγραφικού περιορισμού και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συνολικά οι αφίξεις την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί και στη στη Λέσβο μόνο έχουν φθάσει περί τους 1.000 μετανάστες, με 300 το σαββατοκύριακο που πέρασε (οι 200 την Κυριακή). Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Πέμπτης, συντονισμένα, σε μια μόνο ώρα, έφθασαν στις ακτές του νησιού περί τους 600 μετανάστες, θυμίζοντας μέρες του 2015.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνδέεται με την απόφαση του Ερντογάν να διώξει από την Κωνσταντινούπολη 500.000 μετανάστες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες μεταφέρονται σε καμπ εκτός πόλης προκειμένου να γίνουν διαδικασίες για την οριστική απομάκρυνσή τους. Στα καμπ βρίσκουν την ευκαιρία και δρουν τα κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμετελλεύονται τον πόνο των ανθρώπων και έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής -και υπό την ανοχή της τουρκικής κυβέρνησης- τους μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά. Η αύξηση των ροών θεωρείται μέτρο πίεσης της Τουρκίας τόσο προς τη χώρα μας, όσο και προς την ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments