Διεθνή

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Δεύτερος καταγεγραμμένος θάνατος από τη χρήση του

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Δεύτερος καταγεγραμμένος θάνατος από τη χρήση του
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η ασθένεια που προσέβαλε το δεύτερο θύμα προκλήθηκε από επιμόλυνση, συστατικά του υγρού ή από την ίδια την συσκευή.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Δεύτερο θάνατο καταγράφηκε στις ΗΠΑ από σοβαρή πνευμονική νόσο που αποδίδεται στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της πολιτείας του Όρεγκον, ο άνθρωπος ασθένησε αφού δοκίμασε ένα προϊόν που είχε προμηθευτεί από σημείο διάθεσης προϊόντων κάνναβης.

Έπειτα από τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο που αποδόθηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο τον Αύγουστο στο Ιλινόι, οι ειδικοί ερευνούν την μυστηριώδη πνευμονική νόσο που συνδέεται με το άτμισμα και έχει προσβάλει περί τα 200 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλά από τα κρούσματα που έχουν εμφανισθεί από το τέλος του Ιουνίου αφορούν την χρήση THC, του κύριου ενεργού συστατικού της κάνναβης, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας του Όρεγκον δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η ασθένεια που προσέβαλε το δεύτερο θύμα προκλήθηκε από επιμόλυνση, συστατικά του υγρού ή από την ίδια την συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η μυστηριώδης ασθένεια που «θερίζει» τους ατμιστές

Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδεςπεριστατικά σε 14 πολιτείες, με τους ειδικούς να σχετίζουν την εμφάνισή της ασθένειας με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δίχως ωστόσο να έχουν κατανοήσει πλήρως το τι συμβαίνει, ούτε το εάν οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών είναι νεαρής ηλικίας (έφηβοι και νεαροί ενήλικες), ενώ μερικοί εξ αυτών νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αναπνέοντας μηχανικά με υποστήριξη.

Η εμφάνιση της μυστηριώδους ασθένειας έχει σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ. «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο ένοχος είναι κάποια μολυσματική νόσος», ξεκαθαρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του CDC, Kathy Harben. Πάντως, οι υγειονομικές αρχές έχουν εκδώσει εντολή στο ιατρικό προσωπικό για ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση αναφορά συμπτωμάτων όπως:

  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • η δύσπνοια
  • η στηθάγχη
  • τον πυρετό
  • τον βήχα
  • την εμφάνιση εμετού και διάρροιας

Κι ενώ κάποιες περιπτώσεις ασθενών έχουν ομοιότητες μεταξύ τους, οι γιατροί προς το παρόν δεν ξέρουν αν ευθύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή συγκεκριμένα συστατικά ή μολυσματικοί παράγοντες που έχουν εισπνεύσει οι ασθενείς μέσω του ατμίσματος. Πάντως οι ασθενείς έχουν αναφέρει τη χρήση διαφόρων συστατικών στο μείγμα άτμισης, όπως η νικοτίνη, «σπιτικά» μείγματα και ακόμα και προϊόντα με βάση την ινδική κάνναβη.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: blacknote.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments