Ελλάδα

Αθανάσιος Μαρτίνος: Φιλάνθρωπος και φιλάγιος ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους

Αθανάσιος Μαρτίνος: Φιλάνθρωπος και φιλάγιος ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους
Ο εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο είναι ο εκλεκτός για τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου όρους. 

Ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος είναι ο έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους,  ο οποίος απολαμβάνει ευρείας αποδοχής από τους κύκλους της ορθοδοξίας, κυρίως από το Φανάρι που υπάγεται πνευματικά το Άγιος Όρος. Ο κ. Μαρτίνος αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο καθώς το Πατριαρχείο της Μόσχας διεκδικεί δυναμικότερη παρουσία στον Άθω μέσω ενός «ορθόδοξου ρωσικού κέντρου» αμφισβητώντας ευθέως τους κανόνες της Αθωνικής Μοναστηριακής Πολιτείας.

 Η προσφορά του Μαρτίνου και η σχέση του με το Πατριαρχείο

Ο Θανάσης Μαρτίνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος ευεργέτης, έχει αφήσει πίσω του πλούσιο έργο με τις προσφορές του, τις ευεργεσίες του προς το Πατριαρχείο και τις πλουσιοπάροχες οικονομικές ενισχύσεις του σε μονές του Αγίου όρους. Άλλωστε το Πατριαρχείο του έχει απονέμει τιμητική διάκριση του Οφίκιου του Άρχοντος Εξάρχου. Η προσφορά του όμως δεν περιορίζεται μόνο στην Εκκλησία. Είναι ο άνθρωπος που έχει χτίσει σχολεία, κολυμβητήρια και πολλά άλλα.  Επίσης συνεχίζει να αναβαθμίζει κτιριακές εγκαταστάσεις σε νοσοκομεία, τις εξοπλίζει με υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, δωρίζει πυροσβεστικά οχήματα, εκχιονιστικά αλλά και ταχύπλοα σκάφη. Κατασκευάζει δρόμους και πάρκα σε δήμους ενώ προσφέρει και χρηματικές ενισχύσεις σε όλες της μητροπόλεις της Ελλάδος. Όλα τα έργα του χρηματοδοτούνται από τα χρήματα της ναυτιλιακής του επιχειρηματικότητας μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αιγέας» στην οποία ηγείται μετά της συζύγου του Μαρίνας.

Ο αφανής και χαμηλών τόνων εφοπλιστής

Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν έστω και το πρόσωπο του εφοπλιστή, ο 69χρονος έχει επιλέξει έναν ήρεμο βίο χωρίς δημόσια προβολή και έκθεση όπως πολλοί κοσμικοί και βαθύπλουτοι. Προτιμά να περνά χαλαρές στιγμές με τους φίλους σε συγκεκριμένα μέρη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και βγαίνει από το «καβούκι» του δίνοντας και μερικές συνεντεύξεις, στα ζητήματα που αφορούν μόνο στη ναυτιλιακή του δραστηριότητα.

Η τραγική απώλεια που του στοίχισε

Αν και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και σιωπηλός στα έργα του και στις προσφορές του, υπήρξε στη ζωή του η τραγική απώλεια της 20χρονης κόρης του που τον ώθησε να εντείνει το έργο του ακόμα περισσότερο.

Από νωρίς στα «βάσανα»

Ο Μαρτίνος ξεκίνησε μετά προθυμίας να συμμετέχει στη ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του στα 15  και έκανε βαθιά βουτιά μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές στα Οικονομικά στην Αθήνα και στα ναυτιλιακά στο Λονδίνο. Ο πατέρας του, Γιάννης Μαρτίνος, γεννημένος το 1907 στη Στεμνίτσα Γορτυνίας υπήρξε εύπορος έμπορος και ο μεγαλύτερος αντικέρ της Αθήνας. Το παλαιοπωλείο του στην οδό Πανδρόσου 50 στο Μοναστηράκι που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1926 έγινε πόλος έλξης της οικονομικής ελίτ αλλά και της καλλιτεχνικής αφρόκρεμας που έψαχνε πανάκριβα συλλεκτικά κομμάτια που επέλεγε με μεράκι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος από το εξωτερικό. Στην επιχείρηση έπαιζε σημαντικό ρόλο και η μητέρα του Αθηνά, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με τα δύο αδέρφια της Μελέτη και Κλεόβουλο να είναι εφοπλιστές. Έτσι και εκείνη πήρε το ναυτιλιακό «σαράκι» και μπήκε στη ναυτιλία. Σε παρέες τις όταν άλλοι εφοπλιστές επαίρονταν για τα ναυτιλιακά τους ανοίγματα τότε και εκείνη έλεγε πεισματικά: «Και εμείς θα κάνουμε βαπόρια». Τελικά τα κατάφερε και κέρδισε τον σεβασμό αρκετών που την περιθωριοποιούσαν.

Το 1960 με προτροπή της Αθηνάς ή Νουνούς Μαρτίνου, το ζευγάρι αφού είχε ήδη αποκτήσει τέσσερα παιδιά, εντάχθηκε στον χώρο της ναυτιλίας. Με τα κέρδη της από την γκαλερί , τα έργα τέχνης και την προίκα της, αγόρασαν χωρίς να δανειστούν το πρώτο φορτηγό πλοίο τους με χωρητικότητα 10.000 τόνων. Το όνομα που του έδωσαν ήταν «Θανάσης»  από το όνομα του πρωτότοκου γιου τους. Έπειτα έκαναν και άλλες αγορές που τους οδήγησαν στο βάθρο των μεγαλύτερων εφοπλιστών. Το 1975 η εταιρεία τους Thenamaris έφτασε να έχει 36 πλοία μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων. Το 1978 είχε φτάσει να κατέχει 50 βαπόρια. Ο Θανάσης Μαρτίνος παντρεύτηκε τον 1974 μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την αγαπημένη του Μαρίνα. Μετά από χρόνια αποχώρησε από την εταιρεία και ίδρυσε τη δική του στην Γλυφάδα με τίτλο «Eastern Mediterranean Maritine, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία. Σήμερα μειώνει τον στόλο του επενδύοντας σε μικρής ηλικίας πλοία. Επίσης διαθέτει 65 ποντοπόρα πλοία, απασχολεί 180 στελέχη στα γραφεία και 1500 ναυτικούς.

Η κόρη του στα βουλευτικά έδρανα

Η απόφαση της κόρης του να ασχοληθεί με την πολιτική και να κατέβει στις εκλογές τον Μάιο του 2012, έβαλε σε σκέψεις τον εφοπλιστή και κράτησε τις επιφυλάξεις του. Ποτέ όμως ο ίδιος δεν είχε κρύψει τη φιλία του Με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Μιλτιάδη Έβερτ αν και πάντα ήταν επιφυλακτικός. Η κόρη του είχε αρχίσει νωρίτερα την πολιτική της καριέρα και συγκεκριμένα το 2010 όταν εκλέχτηκε πρώτη σε ψήφους στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που διατέλεσε και αντιδήμαρχος. Το πείσμα της Γεωργίας την έφερε τελικά στα βουλευτικά έδρανα και μάλιστα συγκέντρωσε 11.079 σταυρούς.

Η αμφισβήτηση του Βαρθολομαίου από τη Ρωσική Εκκλησία

Εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η Ρωσική εκκλησία δεν αποδέχεται και αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Βαρθολομαίου. Θεωρούν ότι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι Ρώσοι επιχειρηματίες δείχνουν ενδιαφέρον για τις αγιορείτικες μονές, όπως του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς έχουν προσφερθεί μεγάλες δωρεές για εργασίες ανακαίνισης. Συγκεκριμένα οι Ρώσοι από το 2005 έχουν δαπανήσει κοντά στα 200 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή παρεκκλησίων, την αποκατάσταση δρόμων, την ανακαίνιση και την συντήρηση μονών αλλά και την κατασκευή κατεστραμμένων κτιρίων.

Η μονή του Αγίου Παντελεήμονος είναι χώρος υποδοχής αρκετών Ρώσων διπλωματών και αξιωματούχων ενώ είναι και το καταφύγιο προσευχής και περισυλλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε το 2016 στη συγκεκριμένη μονή στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων για τον χιλιετή ρωσικό μοναχισμό, όμως ο Πατριάρχης αρνήθηκε να παραστεί για να μην νομιμοποιήσει τον ρώσικο μοναχισμό, τουλάχιστον με τα λεγόμενα των τότε εκκλησιαστικών κύκλων.

Ο Νέος διοικητής καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί καθώς ο ρόλος του μόνο εύκολος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Θα πρέπει να διαχειριστεί σειρά ζητημάτων που αφορούν στην κοινότητα των αγιορειτών να μεταφέρει τυχόν αιτήματα που προκύψουν στην πολιτεία και ειδικότερα θα εργαστεί υπό την σκιά μιας εγκιβωτισμένης διπλωματίας για να πετύχει και να αντιμετωπίσει  τις σύνθετες προκλήσεις στον Άθω.  Η ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Φανάρι, λόγω της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας το τελευταίο διάστημα είναι γνωστό πως έχει μεταφερθεί στο Άγιο Όρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments