Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά «βάσιμους λόγους» για παράταση του Brexit

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά «βάσιμους λόγους» για παράταση του Brexit
Ευρωκοινοβούλιο: Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ευρωκοινοβούλιο: Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός» προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit, που προβλέπεται προσώρας στις 31 Οκτωβρίου. Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωκοινοβούλιο, που συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο προσώρας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνείται να κάνει. Από την πλευρά του, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια παράταση της καθυστέρησης αυτής παρά μόνον «αν υπάρχουν γι΄αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».

Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ’ αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια «μη συμφωνία» (“no deal”) και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο. Κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments