Πολιτική

Γιάνης Βαρουφάκης: “Διαφωνούμε κάθετα με τον διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών”

Γιάνης Βαρουφάκης: “Διαφωνούμε κάθετα με τον διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών”
Γιάνης Βαρουφάκης: Οι απαντήσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 στις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό, από το βήμα της Βουλής.

Γιάνης Βαρουφάκης: Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, είπε: «Κληρονομήσατε μια κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αποφεύγοντας να απαντήσετε στο ειδικό ερώτημα που έθεσα, ενισχύσατε τους φόβους μας, ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, ενισχυμένης μάλιστα προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και επανέφερε το ερώτημα εάν θα κλείσει η Μόρια και πώς θα αντιμετωπιστεί ο χειμώνας για τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Παρατήρησε, δε, ότι είναι κάθετη διαφωνία του ΜέΡΑ25 στην διαφοροποίηση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε σε αυτό κύριε Μητσοτάκη», είπε και πρόσθεσε: «Για εμάς ένας κατατρεγμένος, μια οικογένεια που παραλίγο να πνιγεί και έχει αλιευθεί στα παράλια της Λέσβου ή της Σάμου, που έχει περάσει όλο αυτό με κίνδυνο της ζωής του, δεν το κάνει επειδή το επιλέγει. Το κάνει επειδή το παιδί του είτε πυροβολήθηκε είτε πεθαίνει της πείνας». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό σε αυτό το σημείο να απαντήσει εάν θεωρεί το Πακιστάν ασφαλή χώρα. «Η Συρία είπατε ότι δεν είναι ασφαλής χώρα. Οι Σύροι είναι οι εκλεκτοί πρόσφυγες.

Ένας οικογενειάρχης, όμως, που βρίσκεται σε πεδίο μάχης, μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικού στρατού, στο Βόρειο Πακιστάν ή στο Αφγανιστάν, αυτός δεν είναι εκλεκτός πρόσφυγας;», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως συνιστά έγκλημα το γεγονός ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε σε Πακιστανούς ούτε το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο διότι θεωρήθηκε ότι προέρχονται από ασφαλή χώρα».

«Ποιοι είναι πρόσφυγες; Μόνο αυτοί που προέρχονται από καθεστώτα που η Δύση έχει ορίσει ως εχθρικά; Οι υπόλοιποι δεν είναι;», ρώτησε και αναφέρθηκε και στην πολιτική με τα κέντρα κλειστού τύπου.«Ακούγοντάς σας, καταλαβαίνω ότι πάμε στην ενίσχυση του καθεστώτος που ίσχυσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε τις πρώτες σας κινήσεις να στερήσετε ΑΜΚΑ από αυτούς τους ανθρώπους. Πρόσφατα, ο κ. Μηταράκης εξέδωσε εγκύκλιο που ακόμα και τα ανήλικα παιδιά, τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, δεν θα έχουν ΑΜΚΑ. Βλέπουμε κλούβες. Ακούμε για κλειστά hot spots και σας ακούω να μιλάτε για την ενίσχυση της συμφωνίας με τον κ. Ερντογάν.

Μα υπήρχε περίπτωση ο κ. Ερντογάν να μη χρησιμοποιήσει αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, μόνο και μόνο για να παίξει τα γεωπολιτικά του παιχνίδια; Πώς θα του επιβάλλετε εσείς ένα παιχνίδι το οποίο εκείνος σχεδίασε υπέρ του», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει γιατί «με την ενίσχυση του υποδείγματος της κανονικοποίησης των κακουχιών και του εγκλεισμού, της αυστηρότητας και καταστολής, είναι δεδομένη η αναποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος».

«Ούτε θα σταματήσουν να έρχονται οι μετανάστες. Θυμηθείτε το τείχος στον Έβρο του κ. Σαμαρά. Τι πέτυχε; Να έρχονται οι καραβιές στα νησιά μας. Και τι άλλο πέτυχε; Το μόνο που πέτυχε είναι να αυξηθούν τα κέρδη των διακινητών», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments