Πολιτική

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Όνομα έκπληξη αναλαμβάνει την υπεράσπισή του

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Όνομα έκπληξη αναλαμβάνει την υπεράσπισή του
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνθηκε σε πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Λίγες ώρες μετά την παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός απευθύνθηκε στον Δημήτρη Τσοβόλα. Ο πρώην υπουργός και γνωστός ποινικολόγος, αλλά και η κόρη του, Λυδία, θα αναλάβουν την υπεράσπισή του. Ο κ. Τσοβόλας θα ζητήσει αντίγραφα της δικογραφίας για να μελετήσει τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η παραπομπή του πρώην υπουργού.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς Άρτας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε.

Το Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.

Από το 2004 και μετά έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείται αποκλειστικά με τη δικηγορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας