Video

Ανέπαφες συναλλαγές: Έτσι μας κλέβουν χωρίς να το καταλάβουμε [pics&vid]

Ανέπαφες συναλλαγές: Έτσι μας κλέβουν χωρίς να το καταλάβουμε [pics&vid]
Ανέπαφες συναλλαγές: Στο στόχαστρο πολύ εξελιγμένων πορτοφολάδων έχουν μπει πλέον οι πολίτες.

Ανέπαφες συναλλαγές: Στο στόχαστρο πολύ εξελιγμένων πορτοφολάδων έχουν μπει πλέον οι πολίτες καθώς οι επιτήδειοι με νέες μεθόδους και νέα μέσα αφαιρούν χρηματικά ποσά ακόμα και από τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες. Οι σπείρες πορτοφολάδων νέας γενιάς χρησιμοποιούν μηχανήματα POS με τα οποία πλησιάζουν τους ανυποψίαστους πολίτες για να τους αφαιρέσουν χρήματα. Υπενθυμίζεται  ότι οι κάτοχοι χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ανέπαφων συναλλαγών δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσουν κωδικό για ποσά έως 25 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, όμως, γίνεται ευκολότερο από τους επιτήδειους να να κλέψουν χρηματικά ποσά μέχρι σε εκείνο το όριο.

Οι απατεώνες, εξοπλισμένοι με ασύρματες συσκευές POS, πλησιάζουν τις τσέπες των πολιτών και αφαιρούν ανέπαφα από τις χρεωστικές κάρτες τους, μικροποσά, χωρίς να βάλουν καν το χέρι στην τσέπη των θυμάτων τους. Αρκεί να φέρουν τις συσκευές  αυτές σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου βρίσκεται η κάρτα.

Τράπεζας της Ελλάδος: Πάνω από 9.000 κρούσματα το α΄ εξάμηνο του 2018

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο α΄ εξάμηνο του 2018 καταγράφηκαν συνολικά 9.000 κρούσματα συναλλαγών σε POS, που πραγματοποιήθηκαν μετά την απώλεια της κάρτας από τον κάτοχό της. Στο α΄ εξάμηνο του 2018 διενεργήθηκαν παρατύπως 9.000 συναλλαγές με κάρτες σε POS έναντι 8.000 στο β. εξάμηνο του 2017. Ο αριθμός είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο των αμέσως προηγούμενων τριών εξαμήνων.

Λόγω του χαμηλού ορίου των 25 ευρώ, οι απώλειες περιορίζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η αξία της απάτης σε πληρωμές με φυσική παρουσία της κάρτας σε POS παρουσίασε μείωση της τάξεως του 13% το α΄ εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017. Σε αυτή την κατηγορία, η απάτη κατά κύριο λόγο αφορά σε απώλεια/κλοπή καρτών εντός της Ελλάδος το α΄ εξάμηνο του 2018.

Οι συμβουλές της ΤτΕ

Η έξαρση του φαινομένου συναλλαγών απάτης λόγω απώλειας/κλοπής κάρτας σε συναλλαγές με φυσική παρουσία αποδίδεται κυρίως στον αυξημένο αριθμό ανέπαφων χρεωστικών καρτών που είναι πλέον σε κυκλοφορία.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι καρτούχοι να είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς τη φύλαξη της κάρτας τους και να αναφέρουν στον πάροχο τους οποιοδήποτε συμβάν απώλειας ή κλοπής, ώστε να καλύπτεται τυχόν ζημία από τον ίδιο τον πάροχο, σύμφωνα με τα άρθρα 69, 71, 72, 73 και 74 του ν. 4537/2018.

Αύξηση απάτης στο ίντερνετ

Ο δείκτης αναλογίας του αριθμού συναλλαγών απάτης προς το συνολικό αριθμό συναλλαγών αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο στο επίπεδο του 0,02% και αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 6 χιλ. συναλλαγές. Η αύξηση του δείκτη αποδίδεται κυρίως σε περιστατικά μεμονωμένου παρόχου υπηρεσιών πληρωμών και οφείλεται σε αυξημένο αριθμό συναλλαγών απάτης με χρεωστικές κάρτες για διαδικτυακές αγορές από εμπόρους του εξωτερικού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αριθμού και αξίας συναλλαγών απάτης χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας εκδηλώνεται σε διαδικτυακές συναλλαγές με εμπόρους του εξωτερικού. Τα περιστατικά απάτης αυτού του τύπου αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, με την υιοθέτηση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφάλειας 3D Secure και ενδεχόμενες ζημίες των παρόχων μπορούν επίσης να μειωθούν λόγω της μετάθεσης ευθύνης (liability shift) σε παρόχους που δεν υποστηρίζουν το πρότυπο, βάσει των προβλεπόμενων όρων στις συμφωνίες των παρόχων με τα διεθνή σχήματα καρτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments