Ελλάδα

Όλια Τσίρκοβιτς: Η λησταρχίνα των διαμαντιών γίνεται ντοκιμαντέρ

Όλια Τσίρκοβιτς: Η λησταρχίνα των διαμαντιών γίνεται ντοκιμαντέρ
Η Σέρβα μπασκετμπολίστρια που ακολούθησε στην παρανομία τον- τότε- αγαπημένο της και έγινε μέλος της συμμορίας "ροζ πάνθηρες", άλλαξε σελίδα στη ζωή της.

Την αποκαλούσαν “γυναίκα αράχνη” για τη δράσης της στο ελληνικό “παράρτημα” της διαβόητης διεθνούς σπείρας των “Ροζ Πάνθηρων”. Τον Ιούλιο του 2012, η πρώην μπασκετμπολίστρια από τη Σερβία  Ολιβέρα Τσίρκοβιτς κατάφερε να μετατρέψει τον ιστό της σε σχοινί απόδρασης από τον Κορυδαλλό όπου βρισκόταν προφυλακισμένη για την υπόθεση ληστειών σε βάρος κοσμηματοπωλείων στην Ελλάδα. Και να γίνει η πρώτη γυναίκα κρατούμενη που κατάφερνε  να αποδράσει από το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Σήμερα, εφτά χρόνια μετά η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς ή Όλια όπως την αποκαλούν οι φίλοι, έχει γυρίσει σελίδα στη ζωή της. Άφησε πίσω της τις παραβατικές ημέρες και έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή και τη ζωγραφική. Η ίδια μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τα σχέδιά της μέσα στα οποία είναι να επιστρέψει και στην Ελλάδα. “Η μισή καρδιά μου έχει μείνει στην Ελλάδα, σε φίλους, μουσικές και φαγητά. Θέλω μια ημέρα να γυρίσω στη χώρα σας και να αγοράσω ένα μικρό σπίτι στην Αθήνα”.

Η βαριά καγκελόπορτα των γυναικείων φυλακών στον Ελαιώνα Θήβας άνοιξε πριν από δυο χρόνια και η αμαζόνα της συμμορίας των “Ροζ Πανθήρων” που ρήμαζε κοσμηματοπωλεία με προτίμηση στα διαμάντια η Σέρβα μπασκετμπολίστρια Ολιβέρα Τσίρκοβιτς “γλίστρησε” προς την ελευθερία. Όπως ακριβώς λίγα χρόνια πριν είχε “γλιστρήσει” από τα παρκέ του μπάσκετ στην παρανομία στο πλευρό του τότε αγαπημένου της.

Η μυθιστορηματική ζωή της ξετυλίγεται στο πρώτο της βιβλίο που έχει πουλήσει ήδη περισσότερα από 50.000 αντίτυπα στη Σερβία, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το δεύτερο, επίσης αυτοβιογραφικό συγγραφικό εγχείρημα που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες. Παράλληλα η σερβική τηλεόραση γυρίζει ντοκιμαντέρ για την περιπετειώδη διαδρομή της και τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνεργείο στην Αθήνα για συνεντεύξεις με ανθρώπους που τη γνώρισαν, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Η φυλακή και η ζωγραφική

Στη φυλακή η Όλια Τσίρκοβιτς ξεκίνησε να ζωγραφίζει εντυπωσιακά έργα, αρχικά στους τοίχους του επισκεπτηρίου, στον χώρο που κρατούνται οι μητέρες με τα μωρά τους και στη συνέχεια στον καμβά ή σε ξύλινες κούτες. Για το έργο της “ο ιππότης με την κοπέλα” βραβεύτηκε στον παρελθόν από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ενώ έργα της είχαν παρουσιαστεί και στην έκθεση Art Athina.

Πλέον θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τα έργα της που έμειναν στη μέση μετά την αποφυλάκισή της και την απέλασή της. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει έγγραφα και συστατικές επιστολές προκειμένου να αιτηθεί να της επιτραπεί ξανά η είσοδος στη χώρα. “Θα κάνω αίτηση στην Εισαγγελία σύμφωνα με το νόμο και θέλω να παρακαλέσω τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης να με αφήσει η Ελλάδα να γυρίσω. Θέλω να ολοκληρώσω τις ζωγραφιές μου στις φυλακές. Άλλωστε συνεχίζω να ζωγραφίζω στα κελιά κι έχω κάνει μεγάλο έργο στις φυλακές στο Μαυροβούνιο”.

BTS / Ulje na platnu ♥

Video / Kristina Fiscan ; Jelisaveta Ivkovic

Gepostet von Olivera Cirkovic am Dienstag, 12. März 2019

Η Όλια Τσίρκοβιτς ζει μόνιμα στο Βελιγράδι και είναι- όπως λέει- σαν να ξαναγεννήθηκε. Άλλωστε οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από βίντεο με τηλεοπτικές της συνεντεύξεις σε σερβικά δίκτυα και επαγγελματικές φωτογραφήσεις όπου ποζάρει με άνεση μοντέλου. “Από τότε που βγήκα από τη φυλακή είναι σαν να γύρισε ο χρόνος πίσω. Νιώθω ότι έγινα πάλι 20 ετών και ξεκινάω από την αρχή” επισημαίνει στον ΕΤτΚ.

Το μπάσκετ, τα διαμάντια και η απόδραση από τον Κορυδαλλό

Το ελληνικό παρακλάδι της θρυλικής συμμορίας των “Ροζ Πανθήρων” που κατηγορείται ότι άδειασε 116 κοσμηματοπωλεία σε Αθήνα και νησιά εξαρθρώθηκε το 2012 και η ξανθιά εντυπωσιακή Όλια κατέληξε στη φυλακή μαζί με τον αγαπημένο της Ντράγκαν Γιάτζιντσ, τον οποίο είχε ακολουθήσει στην παρανομία, με τη θέλησή της όπως διευκρινίζει σε κάθε ευκαιρία.

Εκείνος αποφυλακίστηκε πέρυσι αλλά οι σχέσεις τους είναι πλέον πολύ τυπικές. Τη δεκαετία του 1990 η Όλια Τσίρκοβιτς με ύψος 1 μέτρο και 93 εκατοστά κατακτούσε τα παρκέ και μια λαμπρή καριέρα στην καλαθοσφαίριση ανοιγόταν μπροστά της. Από την Εθνική ομάδα μπάσκετ της πρώην Γιουγκοσλαβίας βρέθηκε στη θέση της διευθύντριας στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

Μέσα στην μεγάλη αποίκηση Σέρβων προπονητών και καλαθοσφαιριστών στην Ελλάδα η Όλια βρέθηκε στη χώρα μας και αγωνίστηκε στην ομάδα του Παναθηναικού και στους Παγκρατίου, ενώ έπαιξε επίσης στη Σλοβενία και στην Ιταλία.

Η σύλληψή της έγινε όταν εκείνη ήταν 43 ετών και καθώς είχε ήδη συμπληρώσει μια δεκαετία στο κυνήγι διαμαντιών, κυνηγημένη και η ίδια από την αστυνομία. “Με λένε Όλια και είμαι φυλακισμένη στις ελληνικές φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Καταδικάστηκα σε 12 χρόνια για οργανωμένο έγκλημα, διακεκριμένη κλοπή, ένοπλες ληστείες ως μέλος της διεθνούς εγκληματικής ομάδας “Ροζ Πάνθηρες” γράφει στην αρχή του βιβλίου της με τίτλο “Pink Panther”.

Το καλοκαίρι του 2012 λίγους μήνες μετά τη σύλληψή της που είχε γίνει το Μάρτιο του ίδιου χρόνου η Σέρβα πρώην μπασκετμπολίστρια έγινε η πρώτη γυναίκα δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού. Εκείνη την περίοδο οι υπεύθυνοι της φυλακής της είχαν αναθέσει να ζωγραφίσει τους τοίχους και εκείνη κατάφερε να πείσει τη σωφρονιστική υπάλληλο να της ανοίξει την πόρτα προσποιούμενη ότι περίμενε ένα κουτί με χρώματα. Όταν η υπάλληλος άνοιξε τη χτύπησε, βγήκε από τη φυλακή κι εξαφανίστηκε. Ωστόσο η ελευθερία της κράτησε μόνο για 4 μήνες αφού μετά έπεσε ξανά στα χέρια των αστυνομικών.

Έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές Θήβας όπου ζωγράφιζε και έγραφε ασταμάτητα καθώς αυτός ήταν, όπως λέει η ίδια ο μόνος τρόπος για να μην τρελαθεί. “Δεν είμαι καθόλου περήφανη για τη ζωή μου και σε καμία περίπτωση δεν θα πρότεινα σε κανένα να με έχει ως πρότυπο” γράφει στο οπισθόφυλλο του πρώτου της βιβλίου.

Η φιλία με την Αρετή Τσοχατζοπούλου

Το 2017 το Εφετείο μείωσε την ποινή της Όλιας Τσίρκοβιτς από τα 12 στα 2 χρόνια “διορθώνοντας την αδικία που είχε γίνει πρωτόδικα σε βάρος της”, όπως είχε πει τότε ο δικηγόρος της Δημήτρης Γκαβέλας και της άνοιξε το δρόμο για μια δεύτερη ευκαιρία. Κάθε φορά που εμφανιζόταν στο κτίριο των δικαστηρίων όλα τα βλέμματα στρέφονταν στην εντυπωσιακή ψιλόλιγνη φιγούρα με τα μακριά ξανθά μαλλιά που παρέμενε ακόμα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου δεμένη με χειροπέδες καθώς η απόδραση που είχε συμπεριλάβει στο πλούσιο βιογραφικό της είχε ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται από την αστυνομία αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Διακριτικά στο πλευρό της στεκόταν μια άλλη γυναίκα που άφησε το στίγμα της στον Ελαιώνα. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, με την οποία η Όλια γνωρίστηκε στις φυλακές και συνδέθηκαν με στενή φιλία. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορούσε την Όλια και εκείνη της χάριζε τις δημιουργίες της όπως μια παλιά ξύλινη κούτα που είχε μετατρέψει σε έργο τέχνης κατά τις ατελείωτες ώρες στο κελί.

JA PINK PANTER 2

Specilana mogućnost naručivanja knjiga " Ja, Pink Panter" 1 i 2 sa mojom posvetom. Ko me traži dušom u knjigama naći će me, ko me sluša srcem razumeće me! ♥www.oliveracirkovic.org

Gepostet von Olivera Cirkovic am Donnerstag, 11. April 2019

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments