Οικονομία

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Βάση νόμου, οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να ξοδεύουν το 1/3 του μισθού τους με "πλαστικό χρήμα".

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Το νέο φορολογικό θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Το νομοσχέδιο αφορά τις φοροαπαλλαγές και τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2020, αλλάζουν 3+1 παράμετροι στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα:

 1. Αύξηση στο υποχρεωτικό ποσοστό δαπανών που ίσχυε για όλους. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν 10%-15-20% και πρόκειται να γίνει 30%. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα τρία ευρώ που βγάζει κάποιος, θα πρέπει να τα ξοδεύει με τη χρήση της κάρτας του ή με ebanking. Μέχρι φέτος απαιτείτο το 1/10 ή 1/5 το πολύ. Αλλιώς θα επιβάλλεται «πρόστιμο» 22% στις δαπάνες που λείπουν (πχ 220 ευρώ για 1.000 ευρώ δαπανής που δεν έκανε με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ο φορολογούμενους). Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το 30% καλύπτεται εύκολα και δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί πέρυσι το υπερκάλυπταν σχεδόν όλοι οι υπόχρεοι αν και δεν ήταν απαραίτητο. Όσοι δήλωναν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έφταναν στο 44% ενώ με εισοδήματα 10-30 χιλιάδων ευρώ στο 36%. Αντιθέτως όσοι έβγαλαν πάνω από 30.000 ευρώ ξόδεψαν το 18%. Αυτούς θέλει το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζουν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες.
 2. Αύξηση του αριθμού των υπόχρεων.Μέχρι πέρυσι αφορούσε 6 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 θα αφορά σχεδόν και τα 8 εκατομμύρια φορολογουμένους, δηλαδή και όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια ή ελεύθερα επαγγέλματα που εξαιρούνταν ως τώρα από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές δαπάνες, αφού δεν δικαιούνταν να «χτίζουν» αφορολόγητο όριο. Και χωρίς αφορολόγητο, πλέον θα έχουν την ίδια υποχρέωση όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.
 3. Αυξάνεται και η βάση υπολογισμού του ποσοστού των δαπανών. Το 30% υπολογιζόταν στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ενώ πλέον θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, μαζί με ενοίκια, κέρδη ελευθέρων επαγγελματιών.

Αυτό σημαίνει ότι:

Από τα 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ή περίπου 1 στους 4 έχει έξτρα εισόδημα από κάποιο ενοίκιο ή μια επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα,αν κάποιος ζει με 10.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 από ενοίκια, πέρυσι ξόδευε με κάρτες κλπ τα 4.400 (44% κατά μέσον όρο Χ 10.000) ενώ έπρεπε να ξοδέψει 1.000 ευρω (10%), αλλά το 2020 αναγκάζεται να ξοδεύει 4.500 τουλάχιστον (30% για εισόδημα 15.000 ευρώ).

Ποιες είναι οι δαπάνες που ζητάει η εφορία

Το 2020 δεν αλλάζει κάτι στον κατάλογο των δαπανών που αναγνωρίζει η εφορία. Σε αυτές προμετρούνται σχεδόν όλες οι δαπάνες, εκτός από αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, πληρωμές στεγαστικών δανείων και ενοικίων. Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται:

 • Ιατρικές δαπάνες
 • Είδη διατροφής
 • Αλκοολούχα ποτά και καπνός
 • Ένδυση και υπόδηση
 • Στέγαση, κοινόχρηστα, έξοδα επισκευής ή συντήρησης σπιτιού, δαπάνη αγοράς πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. Εξαιρούνται όμως τα ενοίκια.
 • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.)
 • Μεταφορές: εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).
 • Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κλπ).
 • Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο κ.λπ.
 • Εκπαίδευση
 • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
 • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments