Διεθνή

Μέρκελ: “Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ”

Μέρκελ: “Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ”
Μέρκελ: «Δύσκολο εταίρο που όμως πρέπει να παραμείνει στη Συμμαχία», χαρακτήρισε την Τουρκία η Άγγελα Μέρκελ ρίχνοντας συγχρόνως τα «πυρά» της εναντίον του Μακρόν.

Μέρκελ: Η Τουρκία είναι «δύσκολος εταίρος», αλλά πρέπει για γεωστρατηγικούς λόγους να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Παράλληλα περιέγραψε την Συμμαχία ως «σημαντικότερη απ’ ό,τι ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου». Απευθυνόμενη για μια ακόμη φορά εμμέσως στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», η Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από αυτό για την ασφάλειά της.

«Η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή έστω εξίσου», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος στην ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της. «Τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η Μέρκελ, για να συνεχίσει: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό, για γεωστρατηγικούς λόγους»,.

Ενόψει της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, η Καγκελάριος έκανε λόγο για «προπύργιο ελευθερίας και ειρήνης» και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας «στους Αμερικανούς φίλους μας». Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που ζητά επίμονα η Ουάσιγκτον. Όπως είπε, το 2020 οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ, ενώ το όριο του 2% θα έχει επιτευχθεί έως το 2024. «Το σωστό είναι να εργαστούμε για την Συμμαχία και να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες», κατέληξε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments