Διεθνή

Κομισιόν: Ανησυχία από την φον ντερ Λάιεν για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης

Κομισιόν: Ανησυχία από την φον ντερ Λάιεν  για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης
Κομισιόν: Η επικεφαλής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανησυχεί για τις «σοβαρές περικοπές» στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κομισιόν: Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις «σοβαρές περικοπές» που προτείνονται για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ από το 2021.

Τα σχόλια της προέδρου Κομισιόν αφορούσαν την πιο πρόσφατη πρόταση της Φινλανδίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ για τις κοινές τους δαπάνες την περίοδο 2021-27.

Η φινλανδική πρόταση που προβλέπει να ανέλθει ο προϋπολογισμός στο όριο του 1,07% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) του μπλοκ ήταν χαμηλότερη από το όριο του 1,11% που πρότεινε η Κομισιόν αλλά υψηλότερη από το επίπεδο του 1% που προωθεί η Γερμανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό.

Διαφωνία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους ίσως χρειαστεί να περιορίσει τα σχέδιά της για τόνωση της ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν καταφέρει άμεσα να συμφωνήσει σε έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. Παράλληλα η Γερμανία και άλλα βόρεια κράτη πιέζουν για μείωση των δαπανών.

Ο προϋπολογισμός της Ένωσης έχει επταετή διάρκεια και το μέγεθος και οι στόχοι του συχνά υπόκεινται σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της. Ωστόσο, οι διαφωνίες για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 είναι βαθύτερες από τις συνηθισμένες σε μια περίοδο κατά την οποία το μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τους κινδύνους μιας νέας οικονομικής ύφεσης και της αβεβαιότητας για την έκβαση της διαδικασίας του Brexit, που αναμένεται να οδηγήσει εκτός της Ένωσης τη Βρετανία, μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες συνεισφορές στα ευρωπαϊκά ταμεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments