Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο
Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

Η προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο έγινε με καθυστέρηση εξαιτίας του δείπνου που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, η πρώτη φράση που είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο, ήταν: «Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ». «Το ξέρω», απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκατσε στο τραπέζι με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι η τουρκική τακτική και οι προκλήσεις μόνο σε αδιέξοδα οδηγούν τις δύο χώρες.

Βαρύ κλίμα στη συνάντηση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν βαρύ  και υπήρχαν παγωμένα βλέμματα μεταξύ των δύο, καθώς τέθηκε εξαρχής επί τάπητος η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους, που επί της ουσίας εγείρει ζητήματα ευθείας αμφισβήτησης μέρους των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.Απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο νομικά άκυρο.

Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας της συνάντησης

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση.Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments