Διεθνή

Κομισιόν: Στόχος οι ειλικρινείς συνομιλίες με την Τουρκία

Κομισιόν: Στόχος οι ειλικρινείς συνομιλίες με την Τουρκία
Κομισιόν: Να συζητήσει με την Τουρκία για όλα τα φλέγοντα θέματα θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Παρασκευή στη γείτονα χώρα ο Μαργαρίτης Σχοινάς για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κομισιόν: Να διεξάγει “ειλικρινείς συνομιλίες” με την Τουρκία, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η νέα πρόεδρος της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοβαρά ζητήματα να συζητήσει με την Τουρκία, μεταξύ αυτών ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε η Γερμανίδα την Τετάρτη μετά την πρώτη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων.

Η φον ντε Λάιεν υπογράμμισε επίσης τη σπουδαιότητα της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, υπεύθυνος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, θα μεταβούν την Παρασκευή στην Τουρκία για να συζητήσουν περί προσφυγικού και μετανάστευσης με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης  και Τουρκίας μετά τις διπλωματικές εντάσεις του Νοεμβρίου, όταν ο Ερντογάν μίλησε για τη δυνατότητα αναστολής της συμφωνίας του 2016 μετά την καταδίκη της Τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. “Θέλω μια γεωπολιτική προσέγγιση”, τόνισε η πρόεδρος.

Όσον αφορά τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκε να πει εάν η Ένωση σκοπεύει να ανακοινώσει τιμολόγια, αλλά ανέφερε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί μια καλά προετοιμασμένη συνάντηση με τον διατλαντικό εταίρο προκειμένου να  υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών ευρωπαϊκών πολιτικών.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σύντομα θα δοθεί στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το “ναι” προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ αναγνώρισε ότι η Γαλλία είχε νόμιμους λόγους να επιδιώξει την αναθεώρηση της διαδικασίας προσχώρησης.

Παρόλ’ αυτά, παραδέχτηκε πως τον Οκτώβριο το αποτέλεσμα της Συνόδου κορυφής των ηγετών της Ένωσης ήταν “στρατηγικό λάθος”, όταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν, δεν έδωσε το “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο Βαλκανικές χώρες. “Δεσμεύομαι για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση” συμπλήρωσε και κατέληξε πως η “σημασία της επένδυσης στις αμυντικές ικανότητες του μπλοκ είναι επιτακτική, ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αμυνθεί εάν χρειαστεί”.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτός της Ένωσης θα είναι στην Αιθιοπία και συγκεκριμένα στην Αντίς Αμπέμπα, αυτό το Σαββατοκύριακο, για να συναντηθεί με εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης. Η Ευρώπη στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία της χώρας και οι δύο πλευρές συνεργάζονται στενά σε διάφορους τομείς, από την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια μέχρι το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments