Πολιτισμός

Ριέκα: Η πόλη της Κροατίας που θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ριέκα: Η πόλη της Κροατίας που θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ριέκα: Η Ριέκα μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε παραμύθι και είναι μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020.

Ριέκα: H κροατική πόλη Ριέκα είναι μαζί με την ιρλανδική πόλη Γκόλγουεϊ μία από τις δυο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020.

Στο λιμάνι της Ριέκα πολλές αποθήκες είναι άδειες και στα εργοστάσια δεν υπάρχει πια ζωή. Το σχεδόν χρεοκοπημένο ναυπηγείο επιβιώνει χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις. Μπροστά από τα βουνά που διακρίνονται στο βάθος, ορθώνονται πολυκατοικίες από την εποχή του Σοσιαλισμού. Η κροατική πόλη μαζί με την Γκόλγουεϊ, θα είναι οι δυο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020.

Το αυτσάιντερ που έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

«Κανείς δεν πίστευε πως θα κερδίζαμε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Ήμασταν αουτσάιντερ» λέει ο Ιβάν Σαράρ, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού του δήμου και επικεφαλής του Γραφείου «Ριέκα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020». Η Ριέκα όμως, αν και αουτσάιντερ, έχει πολλές ομορφιές.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 είναι στην Κροατία και θυμίζει Ιταλία

Τα αρχοντικά σπίτια στο κέντρο της παλιάς πόλης αποπνέουν έναν αέρα γερμανικών, ιταλικών και ουγγρικών επιρροών. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν ιταλική, με έντονο πάντως τον τοπικό χαρακτήρα. Η επιρροή της περιφερειακής θαλάσσιας υπερδύναμης, της Βενετίας, ήταν εμφανής. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Κροατία ανήκε στη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία, τη διακυβέρνηση της οποίας είχε ο Τίτο. Η βιομηχανία που είχε στηθεί επί εποχής των Αψβούργων επεκτάθηκε. Με τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια ζάχαρης και χαρτιού ήταν ένα υπόδειγμα σοσιαλιστικής πόλης. Στη δεκαετία του 1930 ο πληθυσμός αυξήθηκε από 25.000 σε 200.000.

Η ευκαιρία της πόλη μέσω της Πολιτιστική Πρωτεύουσας Ευρώπης

«Αργότερα ήρθε η παρακμή και ο κόσμος άρχισε να μεταναστεύει στο εξωτερικό ή να ασχολείται με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Η ευκαιρία που δίνεται τώρα στην πόλη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μοναδική», λέει ο Ιβάν Σαράρ. «Με τα χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανανεωθούν οι υποδομές στον τομέα του πολιτισμού» τονίζει.

Δράσεις και επιδράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021

Στην περιοχή όπου βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο ζάχαρης θα δημιουργηθεί τώρα ένα σύμπλεγμα μουσείων με μια νέα βιβλιοθήκη και ένα διαδραστικό μουσείο για παιδιά. Στις αποθήκες στο λιμάνι έχουν μετακομίσει ήδη καλλιτέχνες και έχουν στήσει εκεί τα εργαστήριά τους. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων στο λιμάνι θα βρίσκεται το νερό, η εργασία και η μετανάστευση. Θα διοργανωθεί ένα φεστιβάλ έθνικ μουσικής και γαστρονομίας με πάνω από 100 συμμετέχοντες και 30 γευστικές και μουσικές δράσεις. Ακόμα, στις ταράτσες των σοσιαλιστικών πολυκατοικιών θα δημιουργηθούν κήποι ως τόποι συνάντησης των γειτόνων.  Υπενθυμίζεται, πως τη σκυτάλη μετά τη Ριέκα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα, παίρνει η Ελευσίνα για το 2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments