Πολιτισμός

Λίνα Μενδώνη: Όσα τόνισε για τα έργα του πολιτισμού το 2020

Λίνα Μενδώνη: Όσα τόνισε για τα έργα του πολιτισμού το 2020
Λίνα Μενδώνη: «Όλα είναι θέμα συντονισμού. Πως, δηλαδή, συντονίζεις τις υπηρεσίες μεταξύ τους και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τους άλλους φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λίνα Μενδώνη: Η υπουργός αναφέρθηκε αρχικά σε όσα ειπώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο λέγοντας πως το μόνο κομμάτι που αφορούσε το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν το θέμα των ΕΣΠΑ, όπου διαπιστώθηκε «αυτό που είχαμε διαπιστώσει κι εμείς: η χαμηλή απορροφητικότητα», η οποία, μετά από όσα έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο εξάμηνο, βρίσκεται στο 15% περίπου. Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά, κυρίως, εντάξεις έργων που δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό προϋπολογισμό, δίνοντας το παράδειγμα της αναβάθμισης του παλιού Μουσείου Ακρόπολης, που εντάχθηκε με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα το έργο θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν θα μείνουν ημιτελή έργα. Το ΕΣΠΑ θα ξαναφτάσει στην απορροφητικότητα που πρέπει να έχει» με τρέξιμο και καλό συντονισμό.

Η συζήτηση στη συνάντηση περιστράφηκε επίσης γύρω από θέματα που θα απασχολήσουν τον πολιτισμό το 2020, όπως τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που θα γίνουν στα τέλη του Φεβρουαρίου, καθώς και το άνοιγμα του «Ακροπόλ» που αναμένεται να συμβεί εν μέρει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε και θα νομοθετηθεί ο φορέας και όλο το πλαίσιο λειτουργίας του. Όσον αφορά την Ακρόπολη, το αναβατόριο προχωράει και αναμένεται να λειτουργεί κανονικά την τουριστική περίοδο. «Στην Ακρόπολη γίνεται ένα σύνολο παρεμβάσεων», τόνισε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, αναφέροντας ότι τελειώνει η διαδικασία της αντικεραυνικής προστασίας, γίνονται όλες οι ενέργειες συντήρησης για το παλιό Μουσείο Ακρόπολης, ενώ υπάρχει μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σχετικά με την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μεγάρου Μουσικής, ενώ για το έργο στην Εθνική Πινακοθήκη το οποίο, αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στη χρηματοδότηση και στον συντονισμό, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια τα χρήματα να εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους και χορηγίες. «Η Πινακοθήκη θα τελειώσει όλη μαζί, κτίριο και συλλογές, τον Μάρτιο του 2021», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments