Πολιτισμός

10 διασκευές τραγουδιών που μας έκαναν να ξεχάσουμε την πρώτη εκτέλεση

10 διασκευές τραγουδιών που μας έκαναν να ξεχάσουμε την πρώτη εκτέλεση
Μπορεί να μη γνωρίζατε ότι ήταν διασκευές. Ήταν όμως τόσο καλές, που και να το γνωρίζατε σίγουρα το έχετε ξεχάσει.

Υπάρχουν κακές διασκευές τραγουδιών. Υπάρχουν μέτριες διασκευές. Υπάρχουν πραγματικά καλές διασκευές. Και υπάρχουν και διασκευές που σε κάνουν να ξεχάσεις ότι υπήρχε και πρώτη εκτέλεση. Τέτοιες είναι, λοιπόν, οι δέκα παρακάτω και ίσως σας κάνουν να αναρωτηθείτε σε τι – μουσική – πλάνη ζούσατε τόσο καιρό.

1. Johnny Cash – “Hurt”

Ένα χρόνο πριν πεθάνει αυτός ο τεράστιος Αμερικανός καλλιτέχνης, είχε απογειώσει το industrial κομμάτι των Nine Inch Nails το 2002. Ο Johnny Cash έδωσε μια εντελώς διαφορετική οπτική στο κομμάτι και ο συνθέτης του αρχικού κομματιού, όταν άκουσε τη διασκευή δήλωσε πως “με πήραν τα κλάματα, σώπασα, ανατρίχιασα, ένιωσα σαν να χάνω την γυναίκα μου, γιατί αυτό το κομμάτι δεν είναι δικό μου πια”.

2. Aretha Franklin – “Respect”

Η συγκλονιστική Aretha Franklin έκανε το συγκεκριμένο τραγούδι τόσο μα τόσο δικό της, που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Ottis Redding. Μάλιστα, το θρυλικό σημείο του κομματιού, “R-E-S-P-E-C-T”, δεν υπήρχε στο αρχικό κομμάτι.

3. Whitney Houston – “I Will Always Love You”

Κι όμως, το πιο iconic κομμάτι της Whitney δεν είναι δικό της. Η Whitney Houston είχε πατήσει πάνω στο κομμάτι της Dolly Parton από το 1973 για το soundtrack του «Σωματοφύλακα» και δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα hit των 90s. Άλλωστε, ακόμη και η ίδια η Dolly Parton αναγνώρισε πως “ο τρόπος που πήρε ένα απλό κομμάτι μου και το έκανε κάτι τόσο δυνατό είναι σαν να έγινε δικό της τραγούδι”.

4. Joe Cocker – “With A Little Help From My Friends”

Σπάνια κάποιος θα διασκευάσει τραγούδι των “Beatles” κάνοντάς το καλύτερο. Κι όμως, ο φαβορίτας ο Joe Cocker τα κατάφερε, μεταμορφώνοντάς το σε αθάνατο ύμνο, ο οποίος απογειώθηκε από εκείνη την απίστευτη ερμηνεία στο Woodstock.

5. Gary Jules & Michael Andrews – “Mad World”

Το “Mad World” ήταν ένα σχετικά άγνωστο synthpop τραγούδι των Tears for Fears στη δεκαετία των 80s. 20 χρόνια μετά οι Gary Jules και Michael Andrews το διασκεύασαν μαεστρικά για το soundtrack της ταινίας “Donnie Darko” και το κομμάτι πραγματικά “απογειώθηκε”.

6. Jeff Buckley – “Hallelujah”

Γίνεται μια διασκευή τραγουδιού του Leonard Cohen να είναι καλύτερη από την original εκτέλεση; Ναι είναι η απάντηση! Το “Hallelujah” κυκλοφόρησε το 1984 και με όλο το σεβασμό στον μεγάλο Leonard Cohen, η ερμηνεία του δεν έχει την ομορφιά της βερσιόν του Jeff Buckley.

7. Cyndi Lauper – “Girls Just Want To Have Fun”

Μάθετε, λοιπόν, ότι το κλασικό κομμάτι της Cyndi Lauper που αναδείχθηκε σε φεμινιστικό ύμνο αποτυπώνοντας όσα θέλουν τα κορίτσια, είχε γραφτεί από την αντρική οπτική ματιά του Robert Hazard το 1979.

8. Jimi Hendrix – “All Along The Watchtower”

Η πρώτη εκτέλεση του συγκεκριμένου κομματιού είναι του Bob Dylan. Πρόκειται για μια υπέροχη εκτέλεση. Αλλά ο Hendrix μαζί με την κιθάρα του ανέβασε το κομμάτι πολλά επίπεδα.

9. Nirvana – “The Man Who Sold The World”

Όταν ο David Bowie έγραφε το συγκεκριμένο τραγούδι, σίγουρα δεν πίστευε ότι θα γίνει πασίγνωστο, αλλά όχι από τον ίδιο. Το τραγούδι αυτό έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο από τους Nirvana.

10. The Beatles – “Twist & Shout”

Κλείνουμε με τα θρυλικά «Σκαθάρια» τα οποία βασίστηκαν στο κομμάτι που έγραψαν οι Phil Medley και Burt Russel και ερμήνευσαν πρώτοι οι The Isley Brothers για να φτιάξουν ένα από τα πιο χορευτικά hits τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments