Διεθνή

Ιράκ: Αποσύρει μέρος των δυνάμεών του το ΝΑΤΟ

Ιράκ: Αποσύρει μέρος των δυνάμεών του το ΝΑΤΟ
Ιράκ: Ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ αποσύρει το ΝΑΤΟ για λόγους ασφαλείας.

Ιράκ: Η απόσυρση θα γίνει «προσωρινά» για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο πρακτορείο Reuters. Την ίδια στιγμή το θέμα της ασφάλειας των Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ τέθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 50 Ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη.

Ειδικοί καραμπινιέροι είχαν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η απόφαση ελήφθη από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ. Νωρίτερα και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετακινεί μέρος του στρατιωτικού προσωπικού της από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια του. Όσον αφορά τη Γαλλία, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η χώρα της έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

Αποχωρεί και ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ.

Όπως έγινε χθες γνωστό ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενημέρωσε με επιστολή την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποχωρήσει από τη χώρα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η επιστολή μεταξύ άλλων τονίζει ότι ​«σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αναχώρησή μας», αναφέρει σχετική επιστολή, συνέπεια της ψήφισης στο κοινοβούλιο της Βαγδάτης που ζητά από την ιρακινή κυβέρνηση την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγός Γούλιαμ Σίλι, αναφέρεται ρητά πως ο συνασπισμός θα μετακινήσει τις δυνάμεις του «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες». «Εξαιτίας της διαφοροποίησης ως προς την κυριαρχία της ιρακινής δημοκρατίας και όπως ζητήθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό, o συνασπισμός θα μετακινήσει τις δυνάμεις του στο πέρασμα των ερχόμενων ημερών και εβδομάδων» αναφέρει η επιστολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments