Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή τους

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή τους
Τέλη κυκλοφορίας 2020: Εκπνέει σήμερα η παράταση που είχε δοθεί για τη πληρωμή των τελών, με τους οδηγούς που δεν προβούν στα δέοντα να τίθενται αντιμέτωποι με τσουχτερό πρόστιμο.
Τέλη κυκλοφορίας 2020: Εκπνέει σήμερα η παράταση που είχε δοθεί για τη πληρωμή των τελών, με τους οδηγούς που δεν προβούν στα δέοντα να τίθενται αντιμέτωποι με τσουχτερό πρόστιμο.

Τέλη κυκλοφορίας 2020:Λήγει σήμερα, Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2020 καθώς και την κατάθεση πινακίδων στις εφορίες. Οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τη συγκεκριμένη συνδιαλλαγή με το κράτος μέχρι και σήμερα, σε αντίθετη περίπτωση θα τους επιβληθούν πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούσαν να πάρουν πίσω τις πινακίδες “με τον μήνα” πληρώνοντας αντίστοιχα ένα μέρος των τελών κυκλοφορίας όμως για το 2020 δεν έχει –τουλάχιστον -ακόμη- προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα αυτή.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι και σήμερα προκειμένου να υποβάλουν στην Εφορία τη δήλωση “ακινησίας “ και την κατάθεση των πινακίδων του οχήματος τους. Επισημαίνεται ότι μόνο με την κατάθεση των πινακίδων απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας 2020, το τεκμήριο του αυτοκινήτου, την υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος και τον τεχνικό έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα κι αν το ΙΧ δεν κινείται, συνεχίζει να επιβαρύνεται με όλα τα παραπάνω.

Τα πρόστιμα

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αναλυτικά καταβάλλεται:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Ωστόσο, όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί για το όχημα τους, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην Εφορία, θέτοντας έτσι το ΙΧ τους σε ακινησία.

Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
  • Πινακίδες
  • Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
  • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
  • Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
  • Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments