Πολιτική

Νότης Μηταράκης – Γιώργος Κουμουτσάκος: Ορκίστηκαν οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής

Νότης Μηταράκης – Γιώργος Κουμουτσάκος: Ορκίστηκαν οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής
Νότης Μηταράκης - Γιώργος Κουμουτσάκος: Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Παναγιώτης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Νότης Μηταράκης – Γιώργος Κουμουτσάκος: Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για γκάφα ολκής από την κυβέρνηση που το είχε καταργήσει και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά με σκληρή γλώσσα στον πρώην πρωθυπουργό.

Την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ακριβές όνομα είναι «υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» και υπουργός είναι ο Νότης Μηταράκης. Αναπληρωτής θα είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Εικάζεται πως η κίνηση αυτή έγινε για να κατευναστούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο προσφυγικό. Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα το βράδυ ο Νότης Μηταράκης βρέθηκε στην Χίο, όπου αντιμετώπισε τις έντονες διαμαρτυρίες και τον προπηλακισμό από κατοίκους του νησιού για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας:

«Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, Παναγιώτη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ποιος είναι ο Νότης Μηταράκης:

Ο Παναγιώτης Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014) κατείχε τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2012 – 2015, διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίστηκε αναπληρωτής διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB). Το 2012 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών, το 2015 και το 2019 βουλευτής Χίου. Επίσης, το 2019 διετέλεσε τακτικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments