Διεθνή

Ιράκ διαδηλώσεις: Αστυνομικοί πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά – Έξι οι νεκροί

Ιράκ διαδηλώσεις: Αστυνομικοί πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά – Έξι οι νεκροί
Ιράκ διαδηλώσεις: Έξι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις, σε συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ιράκ διαδηλώσεις: Ξεκίνησαν ξανά, έπειτα από παύση μερικών εβδομάδων, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ. Τρεις διαδηλωτές υπέκυψαν τα τραύματά τους σε νοσοκομείο της Βαγδάτης αφού οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά στην Πλατεία Ταγιαράν, ανέφεραν ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας. Δύο από τους διαδηλωτές χτυπήθηκαν από σφαίρες ενώ ο τρίτος από ένα κάνιστρο δακρυγόνου.

Ο τέταρτος διαδηλωτής σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κερμπάλα.

Οι διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου – λάμψης. Οι δυνάμεις ασφαλείας «πρέπει να σταματήσουν να στοχεύουν και να πυροβολούν, ποίοι είναι αυτοί και ποιοι εμείς; Είμαστε όλοι Ιρακινοί. Γιατί σκοτώνουν τους αδελφούς τους;», είπε μια γυναίκα που διαδήλωνε στη Βαγδάτη. Στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, δύο αστυνομικοί παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Ο οδηγός προσπαθούσε να αποφύγει το σημείο όπου ήταν σε εξέλιξη οι συγκρούσεις και τους παρέσυρε, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ, όπως στη Νασιρίγια, τη Κερμπάλα και την Αμάρα, οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν γιατί, όπως λένε, ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε, όπως τον διορισμό μιας νέας κυβέρνησης, αποδεκτής από τον ιρακινό λαό. Η αστυνομία της Βαγδάτης ανέφερε ότι έχουν ξανανοίξει όλοι οι δρόμοι της πόλης. Δεκατέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κοντά στην πλατεία Ταχρίρ και κάποιοι φέρουν κατάγματα και τραύματα στο κεφάλι.

Βαγδάτη: Φοβάται την οικονομική “κατάρρευση” αν ο Τραμπ κλείσει την κάνουλα των πετροδολαρίων

Στα της κυβέρνησης υπενθυμίζεται πως οι Ιρακινοί φοβούνται την οικονομική «κατάρρευση», αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει τις απειλές της για επιβολή κυρώσεων και εμποδίσει στη Βαγδάτη την πρόσβαση στα έσοδα της από την πώληση πετρελαίου, τα οποία αποτελούν το 90% του προϋπολογισμού. Λίγο αφού το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της αποχώρησης των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα, σε αντίδραση στον φόνο του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανική επιδρομή, η Ουάσινγκτον απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις πληγές της από μία δεκαετία εμπάργκο που της είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1990. «Θα τους επιβάλουμε κυρώσεις, που όμοιές τους δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», είχε προειδοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Κυρώσεις που μπροστά τους αυτές που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράν «θα μοιάζουν σχεδόν αδύναμες». «Αν απελαθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν τον λογαριασμό σας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης», απείλησε ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments