Διεθνή

Νέος κοροναϊός: Νέο κρούσμα εντοπίστηκε στο Σιάτλ – Συναγερμός και στην Ελλάδα

Νέος κοροναϊός: Νέο κρούσμα εντοπίστηκε στο Σιάτλ – Συναγερμός και στην Ελλάδα
Νέος κοροναϊός: Πως μεταδίδεται - Συμβουλές του ΕΟΔΥ προς τους πολίτες.

Νέος κοροναϊός: Ένας άνθρωπος διαγνώστηκε στο Σιάτλ με τον ιό που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο ασθενής είναι ένας «ταξιδιώτης από την Κίνα». Η επιδημία ξεκίνησε από την Ουχάν της κεντρικής Κίνας. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Κοροναϊός: Μολύνθηκε Κινέζος γιατρός που μελετούσε τον ιό

Ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital, μολύνθηκε από τον ιό ενώ ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο κοροναϊός. «Μου έγινε διάγνωση και η κατάστασή μου είναι καλή» είπε σήμερα ο Ουάνγκ στο Kong’s Cable TV, ευχαριστώντας τους συμπολίτες του για το ενδιαφέρον τους.

Ο απολογισμός των νεκρών από το στέλεχος του κοροναϊού, το οποίο αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ανέρχεται ως σήμερα σε έξι, με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 300.

Νέος κοροναϊός: Συναγερμός και στην Ελλάδα – Σε επαγρύπνηση ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Σε απόλυτη επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιος Υγείας εξαιτίας του νέου κοροναϊού, η εξάπλωση του οποίου προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Μάλιστα, για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε ακόμα μια σύσκεψη, αφού είχε ήδη προηγηθεί άλλη την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται επί ποδός ελέγχοντας την ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών ενώ παράλληλα έχουν εκδώσει οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Μάλιστα τονίζουν πως όσοι επιστρέφουν από την Κίνα, βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, πρέπει να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να εξεταστούν.

Υπάρχει περίπτωση να φτάσει στην Ελλάδα;

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί πως η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί κι έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.

Όπως εξηγούν ο κοροναϊος ναι μεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ωστόσο μετάδοση του δεν είναι τόσο εύκολο να σημειωθεί στην Ελλάδα ειδικότερα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινέζικη πόλη, όπου και καταγράφονται τα κρούσματα, στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση αναμένουν τα νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν από την σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν ή επιστρέφουν από την περιοχή Wuhan της Κίνας, όπου ενδημεί ο ιός, είναι οι εξής.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

  • Να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι.

Όσοι επιστρέφουν από την πόλη Wuhan και εμφανίζουν συμπτώματα συνιστάται:

  • Να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
  • Να αποφύγουν την επαφή με άλλα άτομα.
  • Να αποφύγουν να ταξιδέψουν ενώ έχουν συμπτώματα.
  • Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments