Ελλάδα

25 Ιανουαρίου 2015: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές

25 Ιανουαρίου 2015: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές
25 Ιανουαρίου 2015: Σαν σήμερα, πέντε χρόνια πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός της χώρας.

25 Ιανουαρίου 2015: Η κυβέρνηση Σαμαρά, που είχε σχηματιστεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου του 2012, είχε φτάσει μόλις τα 2,5 χρόνια στην εξουσία και δεν προβλέπονταν εκλογές μέχρι και την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2016. Όμως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε την Βουλή λίγο πριν την διάλυσή της, με την τότε σύνθεσή της. Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, που επέλεξε τον Σταύρο Δήμα, δεν έπεισε κανένα κόμμα εκτός συγκυβέρνησης, ενώ και η θέληση του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την εξουσία μια ώρα αρχύτερα, έφεραν τις πρόωρες εκλογές.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν 200 ψήφοι, με τον Σταύρο Δήμα να συγκεντρώνει 160.

Στην δεύτερη πήρε 168 ενώ χρειάζονταν επίσης 200, ενώ στην τρίτη που απαιτούνταν 180, συγκέντρωσε και πάλι 168. Οπότε, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρυχθήκαν εκλογές για την 25η Ιανουαρίου. Σε μια μεγάλη, αν και κράτησε μόλις έναν μήνα, προεκλογική μάχη, με τα κόμματα να χαράζουν τις πολιτικές τους καμπάνιες, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, όπως φαινόταν από τις τότε δημοσκοπήσεις, θα έδιναν μεγάλη μάχη για την νίκη.

Τελικά, τα αποτελέσματα βγάζουν μεγάλο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 36,34%, έναντι 27,81% της ΝΔ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έρχεται στην εξουσία μετά την μεταπολίτευση και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, ψηφίζεται ένα κόμμα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 149 έδρες και δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Βουλή. Την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε την συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με 162 βουλευτές. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ορκίστηκε πρωθυπουργός και έγινε ο νεότερος πολιτικός που πήρε το πρωθυπουργικό χρίσμα στην ιστορία της χώρας.

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου 2019, έγινε η αλλαγή της σκυτάλης.

Οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ίδιου έτους είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι πολίτες στην κάλπη. Πρώτη ήλθε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,85% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 31,53% και 86 έδρες και τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 8,10% και 22 έδρες. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments