Διεθνή

Brexit Σκωτία: Λύπη και θυμός για την αποχώρηση από την Ένωση

Brexit Σκωτία: Λύπη και θυμός για την αποχώρηση από την Ένωση
Brexit Σκωτία: Συναισθήματα λύπης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμικτα με συναισθήματα θυμού εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, από το Εδιμβούργο.

Brexit Σκωτία: Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, παρουσίασε από το Εδιμβούργο τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκωτίας», στα οποία όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία μετά το διαζύγιο Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι κατά τη σημερινή ιστορική μέρα θέλει να επικεντρωθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό, την ελπίδα.

«Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο ο δρόμος μας ως χώρας καθορίζεται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» είπε. Η Στέρτζον επανέλαβε ότι η ίδια εξακολουθεί να θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του 2020, αλλά αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο ίσως να μη συμβεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σκωτία, το 2021, και ότι πρωταρχικός στόχος του κόμματός της (SNP) θα είναι να πειστεί η πλειοψηφία των πολιτών της Σκωτίας να στηρίξει την ανεξαρτησία.

Η ίδια αναφέρθηκε σε στοιχεία μίας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 51% των πολιτών της βρετανικής επαρχίας θέλει την ανεξαρτησία (για πρώτη φορά από το 2015), και κάλεσε τους ακτιβιστές του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μεταπείσουν όσους παραμένουν αναποφάσιστοι. Η Στέρτζον ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Εκλογική Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος και θα συστήσει μία συνταγματική συνέλευση για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των πολιτών και να προετοιμάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για το δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται, πως απόψε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 47 χρόνια αποχωρεί απόψε από την Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός  θα καλέσει τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία». Σε ομιλία του προς το έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ. Χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όμως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments