Διεθνή

Brexit – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Κομισιόν ζητά έναρξη διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση τους

Brexit – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Κομισιόν ζητά έναρξη διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση τους
Brexit - Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δόθηκε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Βρετανία.

Brexit – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σύσταση προς το Συμβούλιο για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μια μια νέα εταιρική σχέση με τη Βρετανία εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κι ενώ πλέον το Brexit αποτελεί γεγονός. «Είναι καιρός να στρωθούμε στη δουλειά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα διαπραγματευτούμε με δίκαιο και διαφανή τρόπο, αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμφέροντα των πολιτών μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η σύσταση βασίζεται στις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στην πολιτική δήλωση που συμφωνήθηκε από την Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2019.

Στη σύσταση περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη πρόταση για τις οδηγίες διαπραγμάτευσης, όπου καθορίζονται το πεδίο εφαρμογής και οι όροι της μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εν λόγω οδηγίες καλύπτουν όλους τους τομείς ενδιαφέροντος για τις διαπραγματεύσεις, όπως την εμπορική και οικονομική συνεργασία, την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και άμυνα, τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ένωσης και άλλους θεματικούς τομείς συνεργασίας. Σε ειδικό κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση καθορίζεται ένα συνολικό πλαίσιο διακυβέρνησης που καλύπτει όλους τους τομείς της συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας.

Η Επιτροπή, ως διαπραγματευτής της Ένωσης, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανε και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης. Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, Επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσέθεσε: «Θα διαπραγματευτούμε καλή τη πίστει. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε και να προαγάγουμε τα συμφέροντα των πολιτών και της Ένωσής μας, αναζητώντας παράλληλα λύσεις που να σέβονται τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments