Πολιτισμός

Helmut Newton. Works: Έκθεση για τον θρυλικό φωτογράφο μόδας

Helmut Newton. Works: Έκθεση για τον θρυλικό φωτογράφο μόδας
Helmut Newton. Works: Έκθεση αφιερωμένη στον θρυλικό φωτογράφο, Χέλμουτ Νιούτον φιλοξενείται στο GAM Τορίνο, το παλαιότερο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ιταλία.

Helmut Newton. Works: Έκθεση αφιερωμένη στον θρυλικό φωτογράφο, Χέλμουτ Νιούτον που έθεσε τις βάσεις της φωτογραφίας μόδας, φιλοξενείται στο GAM Τορίνο, το παλαιότερο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ιταλία. Η έκθεση «Helmut Newton. Works» προβάλλει το έργο του φωτογράφου από τη δεκαετία του 1970 και μετέπειτα, τις φωτογραφίες του, οι οποίες άλλαξαν τη βιομηχανία της μόδας, τα πορτραίτα διασημοτήτων και τα πλάνα καλλιτεχνών πίσω από τη σκηνή και αναδεικνύει τη συνεισφορά του στη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Αν και οι ανατρεπτικές και πρωτοποριακές τεχνικές και το έργο του Χέλμουτ Νιούτον έχουν τεκμηριωθεί και οι αμέτρητοι μιμητές και η φήμη του δεν εξαντλούνται ακόμα και μετά το θάνατό του, το 2004, ο Ρικάρντο Πασόνι, διευθυντής του GAM, δήλωσε ότι «αυτή η έκθεση φέρνει επιβεβαιώσεις και εκπλήξεις».

«Εκεί που νομίζετε ότι γνωρίζετε τη φωτογραφία του, προκύπτει η έκπληξη της δύναμης των υποβλητικών εικόνων και του περιεχομένου τους» σημείωσε.

«Το έργο του Χέλμουτ Νιούτον δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί» , δήλωσε ο Ματίας Χάρντερ, επιμελητής της έκθεσης στο GAM και διευθυντής του Ιδρύματος Helmut Newton στο Βερολίνο. «Ο Νιούτον ξεπερνούσε είδη, έφερνε κομψότητα, ύφος και ηδονοβλεψία στη μόδα, την ομορφιά και τη λαμπερή φωτογραφία σε ένα έργο που παραμένει ανυπέρβλητο και ασύγκριτο» ανέφερε, σύμφωνα με το wwd.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται η φωτογράφιση δημιουργιών του Thierry Mugler, μία φωτογραφία του Άντι Γουόρχολ να χαλαρώνει σε έναν καναπέ και πορτρέτα του 1997 του μεγιστάνα της Fiat, Τζάνι Ανέλι, της Παλόμα Πικάσο (1983), της Κλόντια Σίφερ (1992) και του Τζιανφράνκο Φερέ (1996). Ο Ντένις Κούρτι, διευθυντής του περιοδικού «Il Fotografo», καλλιτεχνικός διευθυντής της «Casa dei tre Oci» στη Βενετία και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτογραφίας του Κάπρι, δήλωσε ότι ο Νιούτον βοήθησε «να ξαναγραφτεί το λεξιλόγιο της φωτογραφίας μόδας, το οποίο σταμάτησε να είναι περιγραφικό για να γίνει φιλόδοξο και να αφηγείται ιστορίες».

Η έκθεση, συνεργασία του Ιδρύματος Μουσείων του Τορίνο και του Ιδρύματος Helmut Newton στο Βερολίνο αποτελείται από 68 φωτογραφίες που έχουν φτάσει σε κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων χάρη στα περιοδικά και τα βιβλία στα οποία εμφανίστηκαν και στις εκθέσεις των φωτογραφιών του Χέλμουτ Νιούτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments