Αθλητισμός

Μάντσεστερ Σίτι αποκλεισμός: Ο λόγος που τιμωρήθηκαν οι «πολίτες»

Μάντσεστερ Σίτι αποκλεισμός: Ο λόγος που τιμωρήθηκαν οι «πολίτες»
Μάντσεστερ Σίτι αποκλεισμός: Ο τρόπος με τον οποίο ο Σεΐχης και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι χρηματοδοτούσε την ομάδα του έφερε την τιμωρία της από την UEFA.

Μάντσεστερ Σίτι αποκλεισμός: Σαν βόμβα έσκασε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η τιμωρία της UEFA στους πρωταθλητές Αγγλίας, που αναφέρει δυο χρόνια αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το τι ακριβώς ήταν αυτό που έφερε την βαριά τιμωρία των «πολιτών» είναι μια μεγάλη ιστορία.

Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν.

Η ομάδα που κατέκτησε τα δυο τελευταία πρωταθλήματα στην Αγγλία, κρίθηκε ένοχη από το αρμόδιο όργανο της UEFA για πλασματική διόγκωση των εσόδων της κατά τη διάρκεια της εναρμονισμού της με τους κανονισμούς του Financial Fair Play. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία ξεκίνησε να κινείται από τους αρμόδιους φορείς έπειτα από έρευνα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» με έγγραφα και mail το Νοέμβριο του 2018.

Τα ντοκουμέντα, αποδείκνυαν ότι ο Σεΐχης ιδιοκτήτης της Σίτι, χρηματοδοτούσε με 81.200.000 ευρώ ετησίως την χορηγία στη φανέλα της ομάδας, το γήπεδο και τις ακαδημίες μέσω της αεροπορικής εταιρίας του με έδρα στο Αμπού Ντάμπι, Έτιχαντ. Συγκεκριμένα, σε ένα από το mail που παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι μόνο τα 9.600.000 ευρώ από τη χορηγία της σεζόν 2015 – 2016 διοχετεύθηκαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα «μπήκαν» από άλλη εταιρία του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν.

Η ανακοίνωση της UEFA:

«Μετά την ακρόαση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2020 το CFCB με πρόεδρο τον Ζοζέ ντα Κούνια Ροντρίγκες ενημέρωσε τη Μάντσεστερ Σίτι για την τελική απόφαση. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών της Uefa Financial Fair Play, παρουσιάζοντας παραπάνω έσοδα από χορηγίες και τους λογαριασμούς της στην ενημέρωση που παρείχε στην UEFA την περίοδο από το 2012 έως το 2016.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι καθότι παραβίαζε τους κανονισμούς, δεν συνεργάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Το CFBF επέβαλε πειθαρχικά μέτρα στη Μάντσεστερ Σίτι, διευκρινίζοντας ότι θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA κατά τις επόμενες δύο σεζόν (δηλαδή τις σεζόν 2020/21 και 2021/22) και θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση επιδέχεται έφεσης στο CAS. Σε περίπτωση που η Μάντσεστερ Σίτι ασκήσει αυτό το δικαίωμα, το σκεπτικό δεν θα δημοσιευθεί πριν από την τελική απόφαση του CAS. Η UEFA σε αυτό το στάδιο δεν θα σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Μάντσεστερ Σίτι κινδυνεύει και με ακόμα μια τιμωρία.

Αυτή τη φορά από την Premier League. Σύμφωνα με το «Independent» και το «Sports Illustrated» η διοργανώτρια αρχή προσανατολίζεται στο να επιβάλλει στην Σίτι ποινή αφαίρεσης βαθμών την τρέχουσα σεζόν. Αντίθετα, η ποινή αποβολής από την Premier League δεν μοιάζει να έχει πιθανότητες. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, η ομάδα από το Μάντσεστερ δεν θα υποβιβαζόταν στην δεύτερη κατηγορία, αλλά θα ξεκινούσε από τη τέταρτη τη τάξει αγγλική κατηγορία σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments