Πολιτική

Παρεμπόριο καταπολέμηση: Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Παρεμπόριο καταπολέμηση: Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Παρεμπόριο καταπολέμηση: Έρχονται νέα «όπλα» στη μάχη κατά του παρεμπορίου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παρεμπόριο καταπολέμηση: Κάτι σημαντικό κατά του παρεμπορίου κατάφεραν τα μικτά κλιμάκια υπό τους ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης έπειτα από μία μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες στον Ελαιώνα με κατάσχεση και καταστροφή δεκάδων χιλιάδων παράτυπων προϊόντων, τροφίμων χωρίς παραστατικά αλλά και παράνομων παραφαρμακευτικών σκευασμάτων. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της μεγάλης επιχείρησης προανήγγειλαν όχι μόνο την εντατικοποίηση των ελέγχων, μέσω ισχυροποίησης και αυτονόμησης του συντονιστικού οργάνου, σε όλα τα επίπεδα του εμπορίου καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και την αυστηροποίηση των προστίμων.

Κατά την χθεσινή επιχείρηση στον Ελαιώνα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

  • 26.780 βιομηχανικά προϊόντα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανταλλακτικά αυτοκινήτων (από καθρέπτες ως ολόκληρες πόρτες). Οι αρχές μάλιστα εκτιμούν ότι τα περισσότερα ήταν κλοπιμαία.
  • 6.279 τεμάχια τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών χύμα προϊόντων αγνώστου προελεύσεως,
  • 1.350 παραφαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως βιταμίνες, και
  • 60 μεγάλες σακούλες χύμα καπνού

«Στο πλαίσιο του μεγάλου πολέμου που έχουμε κηρύξει κατά του παρεμπορίου, προχωρήσαμε σε μία απ’ τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε: «Θέλω πάνω απ’ όλα να συγχαρώ τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και ιδιαίτερα τους δικούς μας ανθρώπους που δουλεύουν εκτός ωραρίου και υποαμειβόμενοι, εφαρμόζοντας την πολιτική μας βούληση και φέρνοντας απτά αποτελέσματα σε ένα πεδίο που πλήττει την οικονομία. Τόσο σε επίπεδο διαφυγόντων εσόδων από το Δημόσιο, όσο και σε επίπεδο αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Επίσης σε ένα πεδίο όπου πλέον ανοικτά τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία με τη διακίνηση παράνομων και αμφιβόλου ποιότητας σκευασμάτων».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, 11 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί, ενώ πολλοί κατάφεραν να διαφύγουν εγκαταλείποντας ουσιαστικά την πραμάτεια τους. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους 15 είναι 11.000 ευρώ. «Δεν έχουμε φενάκη ότι θα τελειώσουμε με το παρεμπόριο σε 7 μήνες. Τα αποτελέσματα όμως είναι ορατά», τόνισε ο υπουργός.

Μπαράζ ελέγχων τους επόμενους μήνες:

«Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε σε όλη την Ελλάδα ώστε να δει το παρεμπόριο ότι το κράτος είναι εδώ. Τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη του», είπε απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός απ’ τον Αύγουστο του 2019 ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 9.053 έλεγχοι, 400% παραπάνω απ’ όσους είχαν γίνει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ένα χρόνο πριν. Επίσης στο διάστημα αυτό διαπιστώθηκαν 1.338 παραβάσεις (αύξηση 120%), επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 842.700 ευρώ (αύξηση 125%) και κατασχέθηκαν 134.782 τεμάχια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που αφενός θα δώσει στο συντονιστικό όργανο, που σήμερα διενεργεί τους ελέγχους, ισχύ, αυτονομία και επαρκή επιχειρησιακή ικανότητα. Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών. «Εντός Μαρτίου θα έχουμε ολοκληρώσει την απαραίτητη δουλειά ώστε να το στείλουμε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Μόνιμοι έλεγχοι στις κάθετες της Εγνατίας:

Απ’ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης, υπογράμμισε ότι έχει αλλάξει ριζικά το μοντέλο Εποπτείας και Ελέγχου καθώς «η πάταξη του παρεμπορίου είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο». Όπως σημείωσε, εκτός απ’ τα αστικά κέντρα, τα μικτά ελεγκτικά κλιμάκια επιχειρούν και στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και σε μικρότερες περιοχές. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι στις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού θα τοποθετηθούν μόνιμα σημεία ελέγχου. «Ήδη στο δρόμο της Κομοτηνής προς Νυμφαία τοποθετείται «isobox» όπου θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι. Το ίδιο θα γίνει στο δρόμο της Δράμας προς Εξοχή. Επίσης αναπτύσσουμε έντονη παρουσία και στα λιμάνια», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Στο 1,3 δισεκατομμύριο το παρεμπόριο χωρίς τα καύσιμα, τσιγάρα και ποτά:

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη το παρεμπόριο, χωρίς να υπολογίζονται τα προϊόντα με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (καύσιμα, τσιγάρα, ποτά κοκ) φθάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Παραδέχθηκε ωστόσο πως και αυτή η εκτίμηση είναι κάπως αυθαίρετη με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία. «Η καινούρια δομή που θα συγκροτηθεί με το νομοσχέδιο θα τηρεί και στατιστικά δεδομένα», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments