Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Ερωτηματικό αν θα γίνουν οι καταθέσεις με κουκούλες

Προανακριτική Novartis: Ερωτηματικό αν θα γίνουν οι καταθέσεις με κουκούλες
Προανακριτική Novartis: Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν με κουκούλες ή όχι, στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Προανακριτική Novartis: Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την Επιτροπή να έχει αποφασίσει οριστικά πως οι μάρτυρες θα καταθέσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ή οποιοδήποτε τεχνικό μέσο. Ωστόσο, νέες πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα. Αυτό που αποφάσισε η Προανακριτική, είναι πως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν τις δύο επόμενες ημέρες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατέθεσαν στις αρχές Δεκεμβρίου στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Σοφουλάκη.

Όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της Επιτροπής, ο αστυνομικός της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων, θα βεβαιώσει την Προανακριτική για την ταυτοπροσωπία των προστατευόμενων μαρτύρων που θα εμφανιστούν ενώπιόν της, καθώς και για το εάν τον Δεκέμβρη χρησιμοποιήθηκαν κουκούλες ή τεχνικά μέσα στην κατάθεση που έκαναν στον αντιεισαγγελέα.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και βεβαιωθεί το πώς κατέθεσαν τότε, θα γίνει η κατάθεσή τους με τον ίδιο τρόπο.

Δηλαδή αν τον Δεκέμβριο κατέθεσαν με κουκούλες, το ίδιο θα γίνει και αύριο και μεθαύριο. Αν κατέθεσαν χωρίς κουκούλες, τότε η κατάθεση θα γίνει χωρίς. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξέλιξη αυτή διαφωνούν. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως θα πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η παρουσία τους, χωρίς καλυμμένα πρόσωπα ή αλλοίωση στοιχείων και με την πραγματική τους ταυτότητα. Διαφορετικά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την μεριά του διαφώνησε με τον οποιοδήποτε τρόπο αυτοπρόσωπης και χωρίς κουκούλες εξέτασης στην Προανακριτική αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μετέχει στην εξέταση των μαρτύρων.

Οι θέσεις των άλλων κομμάτων στην Προανακριτική:

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πώς θα εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να υποστήριξε ότι “εμείς επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή μας της έχει ζητήσει, αντιθέτως μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Και απορρίπτουμε τις ενστάσεις που προβάλλουν στην αρχική μας πρόταση οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες”. Στο ίδιο μήκος, μίλησε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος ανέφερε πως σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. “Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό”.

Τι ζήτησαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες:

Σύμφωνα με το newsit.gr, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε να καταθέσει αύριο με τεχνικά μέσα αλλοίωσης φωνής και εικόνας, ενώ η «Αικατερίνη Κελέση» ζήτησε να μην καταθέσει καθόλου την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis πρόβαλαν με επιστολή τους στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ «αντιρρήσεις». Στην επιστολή τους επικαλούνται ότι από την κατά πρόσωπο εξέτασή τους κινδυνεύει η διαρροή της ταυτότητάς τους κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ελεγχόμενος από την Προανακριτική Επιτροπή, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προχώρησε σε μια νέα δήλωση στην οποία αναφέρει ότι από έγγραφο του FBI που είχε έρθει στην Ελληνική Δικαιοσύνη από την εποχή των ερευνών που έκανε η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, προκύπτει ότι Έλληνας Πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis: «Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν «καταστράφηκε» από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis. Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον τύπο έχουν στρατευθεί στο βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments