Διεθνή

Αφγανιστάν: Μάχες των Ταλιμπάν με τις δυνάμεις ασφαλείας

Αφγανιστάν: Μάχες των Ταλιμπάν με τις δυνάμεις ασφαλείας
Αφγανιστάν: Συγκρούσεις των Ταλιμπάν με τις δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν παρότι έχει ανακοινωθεί η έναρξη της εβδομάδας αποκλιμάκωσης της βίας.

Αφγανιστάν: Οι αντάρτες Ταλιμπάν και οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν συγκρούστηκαν σήμερα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, λίγο μετά την ανακοίνωση μιας εβδομαδιαίας «μείωσης της βίας». Ωστόσο, τα περιστατικά πολεμικής βίας, δεν προκάλεσαν άμεσο συναγερμό εκατέρωθεν.

Αν η περίοδος αποκλιμάκωσης της πολεμικής βίας τηρηθεί επιτυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν θα υπογράψουν μία συμφωνία στις 29 Φεβρουαρίου. Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, μετά από αμερικανική στρατιωτική παρουσία δύο δεκαετιών στην χώρα.

Σημειώνεται, πως από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η εκεχειρία στη χώρα, η οποία θα διαρκέσει μια βδομάδα.

«Είναι το πρώτο πρωινό που μπορώ να βγω χωρίς τον φόβο ότι θα σκοτωθώ από κάποια βόμβα ή κάποια τρομοκρατική επίθεση», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμπίμπ Ουλάχ, οδηγός ταξί στην Καμπουλ. «Ελπίζω πως αυτό θα συνεχισθεί για πάντα». Ο Κάις Χάκτζο, ένας 23χρονος σιδηρουργός, είναι λιγότερο αισιόδοξος. «Πιστεύω πως οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να το σκάσουν και να ανοίξουν τον δρόμο για να ξανάρθουν οι Ταλιμπάν και να κυβερνήσουν τη χώρα όπως στα μέσα των χρόνων του 90», λέει μέσα στο εργαστήριό του στην αφγανική πρωτεύουσα. Γι’ αυτόν, «η ειρήνη δεν θα φθάσει σ’ αυτή τη χώρα».

Την ίδια ώρα, γίνετια γνωστό πως σχεδόν 3.500 άμαχοι σκοτώθηκαν και 7.000 τραυματίσθηκαν πέρυσι εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), κατά το 2019 3.404 άμαχοι σκοτώθηκαν και 6.989 τραυματίσθηκαν. Μολονότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το 2018, είναι η έκτη διαδοχική χρονιά που υπερβαίνει τις 10.000, σύμφωνα με την UNAMA. «Σχεδόν όλοι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν έχουν επηρεασθεί προσωπικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη βία», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ, Τανταμίτσι Γιαμαμότο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments